DziadBorowy napisał(a): Z tego co czytałem to wprowadzenie nowych województw w tym częstochowskiego i mazowieckiego okrojonego z Warszawy będzie tego wymagało.To już wiem, że czytałeś, tylko gdzie? O częstochowskim pierwsze słyszę, koszalińskie to stara baśń, Warszawa to względnie nowy temat.
Wymagać będzie ale w przypadku reorganizacji województw, chyba tylko na szczeblu sejmików? Wieszczenie o przedterminowych wyborach samorządowych, bez doprecyzowania, sugeruje powtórkę głosowania w całym kraju na wszystkich szczeblach. A teraz powiedz mi jaki związek ze szkolnictwem gimnazjalnym mają sejmiki i wspólnie pośmiejemy się z wyciąganie wniosków z czarnej dziury.
Już prędzej uwierzę, że głównym celem tej zmiany jest zrzucenie ze stołka prezydenckiego
Gronkiewicz-Waltz, tym bardziej, że PiS miał wyjątkowo dobry wynik w Warszawie.
Cytat:sens powoływania nowych województw jest raczej niewielkiWyłącznie prestiżowo-populistyczny. Strategią PiS była od zawsze władza centralna i jak najmniej władzy w regionach. 49 województw w PRL służyło dokładnie temu samemu, żeby nie było dużych ośrodków władzy poza centralą.
DziadBorowy napisał(a): Jak z biednego miasta utworzysz stolicę województwa to po prostu będziesz miał biedną stolicę województwa.Dokładnie, biedniejszy będzie miał też większe trudności z pozyskaniem dotacji unijnych, bo na nie potrzeba przecież wkładu własnego. W dodatku nikt nie zainwestuje teraz w Koszalin czy Słupsk pieniędzy ze Szczecina i Gdańska skoro wiadomo, że to się ma za chwilę odłączać.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.