kocur_95 napisał(a):Tomasz z Bielawy napisał(a): 2b) Przykład wolnej woli w działaniu: w przypadku ataku psychopaty, który na mnie się rzuca czynię wyuczony unik bez zastanowienia, zadaję cios i ucinam głowę przeciwnikowi by już nigdy więcej mi nie zagroził,
Co to w ogóle za przykład? " ucinam głowę przeciwnikowi by już nigdy więcej mi nie zagroził " naprawdę? To z jakiegoś kursu samoobrony w Syrii?W sumie nie wiem dlaczego mnie takie rzeczy jeszcze szokują.
Chrześcijanin dałby się zarżnąć. 14 lipca Richard Speck porwał, a następnie zgwałcił i zamordował 8 studentek w akademiku w Chicago. Zadziwiające, że nie stawiały żadnego oporu. Jak owieczki dały się związać i po kolei zostały zarżnięte. Jak zaczarowane, jakby srogi ojciec bóg przyszedł do swoich niegrzecznych córeczek aby . Myślę, że osiem dziewcząt, młodych, zdrowych z powodzeniem dałoby sobie radę nawet z silnym mężczyzną. Jest wręcz niewiarygodne, że tak dały się zabić. Myślę, że miało na to duży wpływ ich wychowanie, w specyficznej, spokojnej, łagodnej chrześcijańskiej kulturze.
Ucina się głowę ponieważ we wszystkich horrorach takie niedobite dranie zawsze wstają i kończą swoje ponure dzieło nad niezdecydowaną ofiarą. Pół żartem pół serio.

W sumie nie wiem dlaczego mnie takie rzeczy jeszcze szokują.