Sofeicz napisał(a):Ad "Widzisz miejsce dla Polski poza UE?"Cytat:Widzę i uważam.Możesz rozwinąć tę myśl?
Nie bardzo wiem co tu rozwijać? Mam przypominać, że ocenę UE powinniśmy dokonywać przez pryzmat bilansu korzyści i strat, a nie tylko wybranych korzyści?
Bilans niestety wychodzi na minus, szczególnie przy uwzględnieniu, że większość korzyści moglibyśmy mieć bez poddawania się UE, vide Szwajcaria.
Cieszenie się z UE, to trochę jak córa koryntu ciesząca się, że ma "opiekuna" - bije, gwałci i z kasy ograbia, ale klientów podsyła i kasę egzekwuje jeśli trzeba.
Ad "Albo, czy uważasz, że osłabienie UE leży w naszym interesie?"
Oczywiście, osłabienie okupanta zawsze leży w interesie kraju okupowanego. Dmowskim to żaden z was nie jest... A przypominam, że fakt, iż UE nie jest wspólnotą równoprawnych partnerów gospodarczych, lecz korporacją rządzoną przez Niemcy i Francję, w ciągu ostatnich paru lat zaczął wręcz bić po oczach. Vide chociażby tzw.konflikt energetyczny.
exeter napisał(a): Tylko nie rozumiem, dlaczego Ty nie rozumiesz prostego przekazu - politycy Prawa i Sprawiedliwości dla zdobycia władzy z premedytacją wykorzystywali lęki Polków przez obcymi? Co ja uważam nie tylko za obrzydliwe, ale i za działanie szkodzące społeczeństwu.
Ja doskonale rozumiem Twój przekaz i wiem, że jest bzdurny już w zakresie przesłanek:
1. Nie ma w skali społeczeństwa czegoś takiego jak lęk przed obcymi;
2. Nie wiem kto to są Polkowie;
3. Jeśli miałeś zamiar pić do najeźdźców to zwracam uwagę, że PiS zapowiadał, że najeźdźców przyjmie...
4. Może nie zauważyłeś, ale na listy PiS oddano 5 711 687 ważnych głosów. Jeśli to jest chociaż większość Polaków, żeby na tej podstawie wypowiadać się, że Polacy zostali wykorzystani przez PiS, to by znaczyło, że mokre sny Pibbpl się spełniły i gwałtowanie zmalała liczba ludności Polski...
5. A co mnie to obchodzi co Ty uważasz czy nie uważasz? Petitio principii.
exeter napisał(a): napisał(a):Widzisz miejsce dla Polski poza UE? Albo, czy uważasz, że osłabienie UE leży w naszym interesie?Wiesz, w każdej społeczności znajdzie się margines dziwaków.
[/quote]A w demokracji rządzi łatwo dająca się manipulować tłuszcza. I co z tego w kontekście tego o czym piszesz?
exeter napisał(a): napisał(a):Byłbym wdzięczny, gdybyś jakoś to stanowisko uzasadnił. Punktem wyjścia do dyskusji może być mój post # 651 z wątku "Wędrówki Ludów", skierowany do Gladiatora:
Polska racja stanu
Exeter napisał(a):I - dążenie do jak najgłębszej integracji Unii Europejskiej, do stworzenia europejskiego państwa włącznie. W ramach tego dążenia, możliwie najlepsza współpraca z najsilniejszym państwem Unii, Niemcami.
I od razu wiadomo skąd ci nogi wyrastają, zaprzańcu. Mógłbyś chociaż próbować kłamać na temat natury członkostwa w UE, ale widzę, że jesteś tak bezczelny, że wprost piszesz o likwidacji Polski, zdrajco.
Exeter napisał(a):II - wspieranie niepodległości państw leżących na wschód od Polski i ich dążenia do wyrwania się z rosyjskiej strefy wpływów. Co za tym idzie, wspieranie ich integracji ze strukturami zachodnimi.
Primo: niemożliwe, co widać na przykładzie Ukrainy.
Secundo: nawet gdyby było możliwe w myśl tego co piszesz powinni zostać zlikwidowani tak jak Polska na rzecz nowoczesnej formy Reichu.
Exeter napisał(a):III - zapobieganie erozji NATO i zainstalowanie w Polsce natowskiej infrastruktury.
Primo: niemożliwe, skoro nie ma i nie będzie nas w Radzie Bezpieczeństwa.
Secundo: temat sojuszy wojskowych i bratniej pomocy już przerabialiśmy.
Exeter napisał(a):IV - popieranie demokratycznych zmian w Rosji i porzucenia przez nią polityki imperialnej.
A ja zostanę sławną baletnicą... Historia pokazała i każdy kto się zna na Rosji powie to samo: demokracja i Ruscy się wykluczają. Ruscy nigdy nie chcieli i nie chcą demokracji. I nic nie wskazuje, żeby kiedykolwiek mieli ochotę na zarażenie się tą chorobą zakaźną.
lumberjack napisał(a): No emerytury. O ile wcześniej państwo nie zbankrutuje. Nie patrzyłem ostatnio jakie sa prognozy dla Polski ale chyba nie podążamy ścieżką Grecji?
Nie będą mieli. Urzędnicy ZUS mówią o tym już od ładnych paru lat na użytek tych co nie wiedzą, że -5 to mniej niż 1.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd