Machefi napisał(a):DziadBorowy napisał(a): Bułgaria również cienko przędzie mimo obecności w UE.Ale jest w UE czyli jej politycy nie maja całkiem wolnej ręki, dokładnie tak jak Polska,
Tak przynajmniej zrozumiałem w kontekście wypowiedzi Socjo...
Mołdawia zaś i Albania w UE nie są, więc mają wciąż wolną rękę.
Z wypowiedzi Socjo wynika, że nawet gdyby Polska nie była w UE to "politycy" nie mieliby wolnej ręki. Nie znam mołdawskiego czy albańskiego systemu politycznego, więc nie wypowiadam się na temat tego czy mają wolną rękę czy nie.
Machefi napisał(a): Choćby tu:
"Bilans niestety wychodzi na minus, szczególnie przy uwzględnieniu, że większość korzyści moglibyśmy mieć bez poddawania się UE, vide Szwajcaria."
Jeszcze raz: gdzie pisałem cokolwiek o drugiej Szwajcarii? Jeśli widzisz coś o drugiej Szwajcarii racz wytłuścić/podkreślić/inaczej wyróżnić stosowny fragment.
Machefi napisał(a): Żeby mieć korzyści jak Szwajcaria trzeba coś więcej niż tylko bycie poza UE.
A nad znaczeniem tego zdania w kontekście mojej wypowiedzi lingwiści będą deliberować zapewne jeszcze przez dziesięciolecia.
Machefi napisał(a): I wymienienie przeze mnie Szwajcarii obok Norwegii (krajów nie będących w UE) w kontekście tego że Polsce (kraju unijnym) do nich daleko, prowadzi cię do takich błędnych myśli?
Nie, tzw. całokształt Twojej wypowiedzi prowadzi mnie do takich myśli. Jeśli tak nie uważasz, to chociaż tyle dobrego.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd