Socjopapa napisał(a): Z wypowiedzi Socjo wynika, że nawet gdyby Polska nie była w UE to "politycy" nie mieliby wolnej ręki.Zostało to z jakimś językoznawcą skonsultowane?
Cytat:Prosisz, masz.Machefi napisał(a): Choćby tu:Jeszcze raz: gdzie pisałem cokolwiek o drugiej Szwajcarii? Jeśli widzisz coś o drugiej Szwajcarii racz wytłuścić/podkreślić/inaczej wyróżnić stosowny fragment.
"Bilans niestety wychodzi na minus, szczególnie przy uwzględnieniu, że większość korzyści moglibyśmy mieć bez poddawania się UE, vide Szwajcaria."
Cytat:Stawiasz tezę, że poza Unią mielibyśmy większość korzyści, które mamy obecnie z faktu bycia w Unii. Stawiasz za przykład Szwajcarię nie przejmując się, że sytuacja Szwajcarii jest daleko inna niż Polski. Skoro tak, to widocznie uznajesz, że Polsce jednak blisko do Szwajcarii, co można ująć lapidarnie jako druga Szwajcaria.Machefi napisał(a): Żeby mieć korzyści jak Szwajcaria trzeba coś więcej niż tylko bycie poza UE.A nad znaczeniem tego zdania w kontekście mojej wypowiedzi lingwiści będą deliberować zapewne jeszcze przez dziesięciolecia.
Postarałem się, jak dziecku, wytłumaczyć.
Machefi napisał(a): Nie, tzw. całokształt Twojej wypowiedzi prowadzi mnie do takich myśli. Jeśli tak nie uważasz, to chociaż tyle dobrego.Dziwny ten całokształt skoro kłóci się z istotnym "częściokształtem", wg. mnie po prostu nie przeczytałeś wypowiedzi, a jedynie założyłeś że wypowiadam się w sposób w jaki sobie wyobrażasz. Jak się powołałem na konkret z wypowiedzi, to twoje wrażenie prysło.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.