Rafał Kozłowski napisał(a): Chwyciła ISIS za mordę, za poparciem Chin oczywiście – mam nadzieję, że śledzisz na bieżąco sytuację na bliskim wschodzie oraz to, co dookoła dzieje się w polityce, bo to niezmiernie ważne. Nie bez znaczenia była wizyta u wybrzeży Syrii chińskiego lotniskowca Liaoning podczas rozpoczęcia interwencji Rosji w Syrii. Syria to, ropa, ropa i jeszcze raz ropa i Rosja nie pozwoli na to, aby ułatwić tranzyt ropy z Arabii Saudyjskiej. Incydent z Su-24, pozwoli chwycić za mordę także Turcję handlującą ropą z ISIS za przyzwoleniem USA.
Rosjanie prawidłowo doszli do wniosku, że najlepiej uderzyć w ropę, rozwalają konwoje ciężarówek oraz rafinerie. W ostateczności jak będzie trzeba to podpalą złoża, ich tak łatwo nie da się wygasić i trzeba posiadać specjalistyczny sprzęt.
Dzięki temu ruchowi po części odcinają finansowanie dla ISIS oraz pomagają sobie bo cena ropy jest dość niska.
A taki handel po cenie poniżej rynkowej dodatkowo uderza w ich gospodarkę.
Tak więc to doskonałe posunięcie.
Turcja zapowiedziała już że ograniczy loty bowiem S400 z tego co wiem to jeden z najlepszych na świecie systemów przeciwlotniczych.
Obserwujemy dalej jak potoczy się rozgrywka.
Sofeicz napisał(a): Teraz Turcy oskarżają Rosjan o konszachty z ISIS (ja tylko cytuję)
Cytat:Prezydent Turcji dodał, że zarzuty Moskwy, jakoby Turcja kupowała ropę od Państwa Islamskiego (ISIS), uznaje za "zniesławienie".
Jak stwierdził, Stany Zjednoczone posiadają dowody na to, że rosyjskie firmy razem z dżihadystami z ISIS sprzedają ropę syryjskiemu reżimowi prezydenta Baszara el-Asada.
Generał Wesley Clark powiedział na antenie CNN, że Państwo Islamskie służy interesom Turcji i Arabii Saudyjskiej.
http://www.kresy.pl/wydarzenia,bezpiecze...rcji-video