Cytat:O innych gwałtach na Konstytucji dokonanych przez Prezesa (rękami prezydenta, rządu itd.) już mi się nawet nie chce pisać, bo i po co.
Napisz. Byłem przekonany, że więcej tego typu działań nie było.
EDIT:
Socjopapa, możesz z punktu widzenia prawnika odnieść się do tego, co mówi o wyborze sędziów przez poprzedni parlament rzecznik prezydenta?
Cytat:Parlament poprzedniej kadencji dokonał wyboru sędziów w taki sposób, że wybrał dwa dokumenty, to znaczy ustawę o TK, znowelizowaną przez PO oraz regulamin Sejmu, które różniły się w pewnych punktach, nie były tożsame, gdy mówiły o tych samych procedurach, między innymi o trybie zgłaszania kandydatów oraz o czasie, który został przeznaczony na zgłaszanie kandydatów. Platforma i PSL wybierały sobie te akapity i te paragrafy z ustawy, i z regulaminu Sejmu, które im pasowały, by zawłaszczyć Trybunał Konstytucyjny.
Na tej argumentacji opierają się te wszystkie uchwały o rzekomej nieważności wyboru. Przyznam, że chociaż z prawem mam trochę do czynienia, jako nieprawnik nie potrafię ocenić, czy jest to argumentacja zasadna czy niezasadna.