Baptiste,
Miałbym złośliwą satysfakcję - dostaniecie to, na co zasługujecie, gdyby nie fakt, że tak wielu ludzi narażało zdrowie i życie, by móc żyć w wolnej Polsce. A jeszcze więcej przez lata ciężko pracowało, by stworzyć to, co grupa cynicznych politycznych graczy może zniszczyć w kilka miesięcy.
Co do Niemców, mają swój kraj i urządzają go jak chcą. Bez większych społecznych protestów. A może to oni mają rację? Nie nurtowało cię to pytanie?
Wolność jest wyzwaniem i wolność kosztuje. A także zmusza do wysiłku intelektualnego. O wiele prościej jest dać się uwieść wizji wodza i iść za innymi.
Cytat:A jednak ten związek istnieje, i jest wyraźnie zauważalny. Masowe klęski głodu, ogromne katastrofy naturalne, bądź technologiczne, owocujące wielkimi ilościami ofiar, mają miejsce głównie w krajach autorytarnych i dotykają zniewolonych społeczeństw. Wystarczy wspomnieć hołodomor na sowieckiej Ukrainie, klęskę głodu w komunistycznych Chinach i Korei, Czernobyl i dewastację środowiska na ogromną skalę. Wszystkie wymienione wynikły z przekonania władzy o swojej nieomylności i braku wolnego społeczeństwa, a zwłaszcza wolnych, niezależnych od władzy mediów. Nie ma co wymieniać liczby ofiar konfliktów wojennych rozpętanych w XX wieku przez oszalałych dyktatorów, idą w setki milionów. Niczego porównywalnego nie znajdziesz w społeczeństwach wolnych.Cytat:Podstawową zaletą wolności jest to, że w wolnych krajach ludzie z reguły nie umierają z głodu, ani nie napadają zbrojnie na sąsiadów.Brak związku.
Cytat:Nie ma czegoś takiego jak podział na kraje wolne (wzorcowe państwa demoliberalne) i dyktatury. Inna sprawa, że w krajach demoliberalnych także mogę nie wiedzieć jakie nieszczęścia władza może na mnie ściągnąć.Ależ jest! I właśnie wypisujemy się z grona krajów, gdzie obowiązuje demokracja i prawo. Będziemy należeć do znacznie większego "klubu" tych krajów, których społeczeństwa zazdroszczą tym pierwszym, ich bezpieczeństwa, dobrobytu i porządku prawnego.
Gdybym żył teraz jako obywatel Niemiec to mógłbym stwierdzić, że władza mnie nienawidzi i ściąga na mnie muzułmańskie plagi.
Całkiem demokratyczna władza działa świadomie na rzecz obniżenia bezpieczeństwa swoich obywateli i co w związku z tym może zrobić szary człowieczek? Co najwyżej sobie zaprotestować, przynajmniej do czasu gdy ta władza nie uzna tego za przejaw tzw. "mowy nienawiści".
Miałbym złośliwą satysfakcję - dostaniecie to, na co zasługujecie, gdyby nie fakt, że tak wielu ludzi narażało zdrowie i życie, by móc żyć w wolnej Polsce. A jeszcze więcej przez lata ciężko pracowało, by stworzyć to, co grupa cynicznych politycznych graczy może zniszczyć w kilka miesięcy.
Co do Niemców, mają swój kraj i urządzają go jak chcą. Bez większych społecznych protestów. A może to oni mają rację? Nie nurtowało cię to pytanie?
Cytat:Chciałbym jeszcze wspomnieć, że to w imię wolności dokonano według, niektórych pierwszego nowożytnego ludobójstwa. Wolność, równość i braterstwo, obalenie "dyktatora" (króla). Mówi ci to coś?Widzisz, im nie trzeba było tłumaczyć, że wolność jest równie istotna, jak chleb. A często warunkuje jego dostępność.
Cytat:A kto mówi o winie? Na podstawie tego co napisałeś, zdiagnozowałem twoją strukturę psychiczną. I tyle.Cytat:Jedni ludzie są stworzeni do wolności i żyć bez niej nie mogą, a inni czują się dobrze tylko krocząc karnie w szeregu i czekając na rozkazyDlaczego zatem rzucasz we mnie kamieniem za to iż nie narodziłem się z waszym "darem"? Gdzie tu moja wina?
Wolność jest wyzwaniem i wolność kosztuje. A także zmusza do wysiłku intelektualnego. O wiele prościej jest dać się uwieść wizji wodza i iść za innymi.
Cytat:Być może Polacy mają umiłowanie do pewnych wolności. Skąd jednak przekonanie, że muszą to być te twoje?Nie ma wolności, jest Wolność, jedna i niepodzielna. Dlatego należy reagować na każde jej uszczuplenie.

![[Obrazek: biggrin.gif]](http://ateista.pl/images/smilies/biggrin.gif)
![[Obrazek: wink.gif]](http://ateista.pl/images/smilies/wink.gif)