Baptiste napisał(a):lumberjack napisał(a): A ja bym chciał, żeby Polacy byli jak Żydzi. Żydzi dbają o swój Izrael i o diaspory żydowskie na całym świecie. Dobrze by było gdyby Polacy dbali o interesy Polski i Polonii. Naśladujmy najlepszych.No ale socjal?
Ja rozumiem, że powinniśmy dbać o interesy polskich firm, dbać o to aby wyciągać Polaków z sytuacji zagrożeń wynikających z tego iż gdzieś na świecie ma miejsce jakieś chore prawo (typu Arabia Saudyjska).
Jeżeli chcemy z kimś dobrze żyć to nie możemy mu się wtrącać do tego co ma jeść na obiad, lub jakiego koloru powinny mieć ściany w jego domu. Tak to widzę.
Obiad czy kolor ścian jego domu nie ma dla mnie znaczenia. Jeśli w jego domu Polak jest z nim umówiony, że za pracę i podatki ma w zamian możliwość takiego i takiego socjalu, to trzeba pilnować, żeby Polak nie został oszukany.
Zresztą z tego co widzę Brytyjczycy są tak uwikłani w te swoje prawa, że bez zgody Polaków nie wykonają swoich planów. W przeciwnym wypadku Cameron nie spotykałby się z Beatą Szydło i nie negocjowałby z nią tej kwestii.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać