Vacarius napisał(a):To dlaczego jawnie opowiada sie przeciw aborcji? A nawet przeciw aborcji zgwałconych kobiet. Dlaczego chce mi narzucac monarhe?
Gdyby w Polsce była monarchia to bysmy nie rozmawiali w tym dziale w polityce bo bysmy mieli gówno do gadania!! :roll:
Czy kogos kto zabrania nam miec własne zdanie mozna nazwac liberałem?
Drogi Vacarius'ie,
Jesli chodiz o aborcje to ja jako ATEISTA nie moge sie na nia zgodzic. Dlaczego? A no dlatego, ze nie wierze w cos takiego jak niebo i pieklo, a zycie konczy sie tutaj na ziemi. W zwiazku z tym kazde zycie traktuje jako cos pieknego, nadzwyczjanego i jedynego w swoim rodzaju, a Tobie jako czlowiekowi wierzacemu w Boga jest obojetne czy dusza pojdzie do nieba 60 lat wczesniej czy pozniej
.Jesli chodzi o stanowisko JKM w sprawie aborcji to moze pamietasz jedna z debat prezydenckich w telewizji publicznej kiedy Korwin wystepowal z pania Bochnairz i panem Kalinowskim. Zaznaczyl tam, ze on osobiscie jest przeciwko ruszaniu obecnej ustawy bo dobre rzeczy z tego nie wynikna.
Co do ideologicznego podejscia pana Mikke do monarchii to jest ono jak najbardziej oparte na wierze w boskie pochodzenie kazdej wladzy. Natomiast w swoich felietonach do tej sparwy ma bardzo utylitarystyczne i pragmatyczne podejscie bez jakichs nalecialosci ideologicznych. Widocznie zdaje sobie sprawe, ze to by wiekszosc jego czytelnikow poprostu nie przekonalo
.Nota bene polecam jego ksiązke "Rok 2007" i Konstytucje 3 maja.
Konczac chcailbym stwierdzic, ze masz bardzo marne pojecie o tym czym byla i jest monarchia, jakie sa jej rodzaje i jak Janusz Korwin-Mikke sobie ja wyobraza. Tym bardziej dla JKM (nie wnikam czy slusznie czy nie) krol bylby najlepszym gwarantem wolnosci obywatelskich.
Athei Overlord napisał(a):Chodzi o to, ze obraca sie w kregu ludzi, ktorzy maja ochote zrobic z Polski panstwo wyznaniowe. LPR, PiS - nie dosc, ze lewackie, to totalitarne pod wzgledem wyznaniowym. Co, jesli Jego Wysokosc swoich kolegow z klubu monarchistycznego "uruchomi" do wladzy ?Szanowny Athei
Za duze ryzyko.
,Problem w dyskusji na stosunkiem JKM do monarchii jest o tyle trudny, ze rozwazania teoretyczne Koriwna mieszaja sie miedzy innymi z obawami o praktyczne skutki.
Korwinowska monarchia bylaby dla Polakow dobra. Czy Twoje obawy sa ozasadnione? Nie wiem. Choc sadze, ze przyszla polska monarchia pelniaca funkcje nie tylko reprezentatywne musialaby byc nie watpliwie nowoczesna.
Polecam film "Królowa" ("The Queen") z 2006, ktory pokazuje, jak pod wola ludu ewolułuje władca.
Z wyrazami szacunku,
Wolnościowiec