bert04 napisał(a): Drugi List św. Piotra
"To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia"
"Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę. "
Czyli we współczesnym języku oznacza to że czytający pismo jest za głupi żeby temat ogarnąć i jak coś mu się nie zgadza to nie dlatego ze pismo przeczy samemu sobie ale dlatego że człowiek który je czyta coś zamieszał w interpretacji.
zefciu napisał(a):minotaurus napisał(a): Czyli coś jakby nie istnieje jednoznaczne ponadczasowe dobro i zło?A skąd ten wniosek? Ponadczasowe dobro według chrześcijan istnieje. Jest nim Bóg. I tylko On.
Chodzi mi o to kolego że to by znaczyło że raz to samo dobro uważa że zabicie członków innego plemienia jest ok, a kilkaset stron dalej uważa ze zabijanie jednak ok nie jest.
A tu jest dużo cytatów dla Ciebie, wiec mam nadzieje że post Ci się podoba.
Swoją drogą jestem nowy na tym forum i jestem zaskoczony jak dużo jest tu użytkowników katolików. Myślałem ze będę się tu klepał po plecach plecach z braćmi w niewierze być może snując plany rewolucji antyreligijnej, a tu no proszę. Czy bóg osobiście namaścił Ciebie dając misję nawaracia ateistów albo cos w tym stylu? Czy masz powołanie do obrony wiary?