minotaurus napisał(a): Czyli we współczesnym języku oznacza to że czytający pismo jest za głupi żeby temat ogarnąćHmm... jeżeli stosujesz to dla siebie, to Twoje prawo, jak tego nie powiedziałem.
Cytat:i jak coś mu się nie zgadza to nie dlatego ze pismo przeczy samemu sobie ale dlatego że człowiek który je czyta coś zamieszał w interpretacji.Alternatywą jest, że każdy internetowy mędrek biorąc się za dzisiejsze tłumaczenie tekstów min. 2000+ letnich bez znajomości oryginalnych języków, kontekstu historycznego czy zasad badania i interpretacji może w ciągu minuty wciągnąć poprawne wnioski.
Cytat:Chodzi mi o to kolego że to by znaczyło że raz to samo dobro uważa że zabicie członków innego plemienia jest ok, a kilkaset stron dalej uważa ze zabijanie jednak ok nie jest.
Wiesz, to zależy od jednej kwestii. Tzn. czy przyjście Jezusa coś zmieniło, czy nie.
A jeżeli zmieniło, to dlaczego. Ale to już kwestia druga, interpretacja natury i postaci Jezusa.
Cytat:Swoją drogą jestem nowy na tym forum i jestem zaskoczony jak dużo jest tu użytkowników katolików.Na (niektórych) forach katolickich bywa podobnie, tyle że w drugą stronę.
Cytat:Myślałem ze będę się tu klepał po plecach plecach z braćmi w niewierze być może snując plany rewolucji antyreligijnej, a tu no proszę. Czy bóg osobiście namaścił Ciebie dając misję nawaracia ateistów albo cos w tym stylu? Czy masz powołanie do obrony wiary?
... ale na Twoje pocieszenie, są też fora "wzajemnej adoracji". Tak katolickie jak i "bezbożne". AFAIK w tym ostatnim preferowało niekiedyś forum racjonalista (jak jest dziś, nie wiem).
Więc jeżeli istotnie nie masz ochoty na dyskutowanie, sprawdzanie źródeł czy konfrontację z tezami przeciwnymi, a oczekujesz tylko głaskania po główce i pochwał, jaki to fajo-fajny tekścik zmajstrowałeś... to być może to nie jest forum dla Ciebie.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!