minotaurus napisał(a):Rodzice napisali zwolnienie z katechezy? Czy przesypiałeś? Jezus był zawsze.bert04 napisał(a):minotaurus napisał(a): Chodzi mi o to kolego że to by znaczyło że raz to samo dobro uważa że zabicie członków innego plemienia jest ok, a kilkaset stron dalej uważa ze zabijanie jednak ok nie jest.Wiesz, to zależy od jednej kwestii. Tzn. czy przyjście Jezusa coś zmieniło, czy nie.
A jeżeli zmieniło, to dlaczego. Ale to już kwestia druga, interpretacja natury i postaci Jezusa.
Ta jasne. Co niby by zmieniło przyjście Jezusa? Ciśnienie atmosferyczne? Zawartość azotu w gazach z tyłu małpy? A może bog pomyslal "dobra teraz juz zabijanie mi nie pasuje, bo mam syna, to niech mu tam, na nwoa droge zycia, juz nie bede popierał mordowania"?
Cytat:Została udowodniona nieciągłość i niekonsekwencja pism biblii. Istnieją fragmenty, które (podobnie jak w koranie) zaprzeczają sobie wzajemnie lub są niezgodne z tym co kościół głosi. Jest z tego wniosek że biblia nie jest natchnioną księgą tylko tworem grupy "nawiedzonych nauczycieli" którzy niezbyt sie nawet przyjrzeli temu co pisali ich poprzednicy. No bo skoro bog zawsze ma racje to chyba mozna oczekiwac ze zdania nie zmieniaTen ciąg myślowy ma jedną lukę. Jest poprawny tylko przy założeniu, że człowiek się nie zmienia w czasie.
Biblia natomiast, w przeciwieństwie do Twoich emanacji, pokazuje najpierw upadek człowieka a potem stopniowe odnawianie jego natury przez kolejne przymierza. To, co było dobre za czasów Noego, nie wystarczało już za czasów Mojżesza. A co było dobre za czasów Mojżesza nie wystarczało za czasów Jezusa.
Zresztą ten proces trwa do dziś. Przyjście Jezusa było tylko/ aż punktem zwrotnym w tej historii.
Cytat:Teraz księża/kapłani mieli problem jak by to tu usprawiedliwić takie różnice w księgach . A usprawiedliwić jakimś tam wywodem można wszystko. Taki jeden biskup niedawno usprawiedliwiał pedofilie księży tym ze dzieci się garna do księży. Taki poziom jest tych kapłańskich wywodów. Najlepsze są wywody teologiczne - czyli bogo-logiczne. Oparte na logice boga, ergo nielogiczne lub jak kto woli bicie piany o niczymBla bla bla, nie rozumiem katechety, bla bla bla, księża pedofile, bla bla bla.
Cytat:Tylko że wywód usprawiedliwiający te różnice w księgach byłby tak idiotyczny że nikt by go nie zaakceptował, więc wstawki o wydźwięku - "to długa i trudna kwestia, nie będe ci jej tłumaczył" musi wystarczyć tym którzy pytająNa całe szczęście minotaurus jest pierwszym, który zauważył różnice między księgami. 2000+ lat normalnie nikt nie zwracał na to uwagi, nikt się nie zajmował, nikt nie podejmował tematu...
Cytat:No dalej, przedstaw ten swój niesamowity skomplikowany wywód, na pewno przyniesie mi mnóstwo radości.Biblia to Słowo Boga spisane przez ludzi. Albo trochę prościej, Biblia to świadectwa osób, które doświadczyły obecności Boga. Przykładowo ewangelie są relacjami czterech świadków takiej obecności, że tak powiem, osobistej.
Albo napisz że nie będziesz rzucał pereł przed świnie zgodnie z powyższym.
Na razie starczy.
PS: Byłbym wdzięczny, gdybyś nie dyskutował sam ze sobą, snując przypuszczenia, czego to ja nie powiem. Bo to średnio dowcipnie Ci wychodzi. A raczej wcale.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!