To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór
Czy tytuły dodane do niektórych cytatów nie wydają wam się lekko naciągane? Np.

Cytat:Śmierć za przeklinanie rodziców

Księga Przysłów 20:20
Temu, kto ojcu i matce złorzeczy,
w noc ciemną lampa zagaśnie.

Wszystkie mają pokazać okrucieństwo, choć średnio to wychodzi. Np.

Cytat:Potraktuj żarem wrogów

Księga Przysłów 25:21-22
Gdy wróg twój łaknie, nakarm go chlebem, gdy pragnie, napój go wodą - żar ognia zgromadzisz na nim, a Pan ci za to zapłaci.

Niektóre są zagadkoweUśmiech

Cytat:Usta koleżanek mężatych

Księga Przysłów 22:14
Usta żon cudzych są dołem głębokim:
na kogo Pan się gniewa, ten tam wpadnie.

Daleko posunięte w interpretacji...

Cytat:Bóg dyskryminuje niepełnosprawnych

Księga Powtórzonego Prawa 23:2
Nikt, kto ma zgniecione jądra lub odcięty członek, nie wejdzie do zgromadzenia Pana.

PraktyczneOczko

Cytat:Duży apetyt jest zły

Księga Przysłów 23:2
nóż sobie przyłóż do gardła,
jeśli masz gardło żarłoczne.

Albo takie z prawa starożytnego:

Cytat:Śmierć za przeklinanie rodziców

Księga Kapłańska 20:9
Ktokolwiek złorzeczy ojcu albo matce, będzie ukarany śmiercią: złorzeczył ojcu lub matce, ściągnął śmierć na siebie.

Śmierć za cudzołóstwo

Księga Kapłańska 20:10
Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica.

Albo takie, które nie mają do czego być zastosowane:

Cytat:Niewolnicy bądźcie posłuszni waszym panom

List do Efezjan 6:5
Niewolnicy, ze czcią i bojaźnią w prostocie serca bądźcie posłuszni waszym doczesnym panom, jak Chrystusowi,

Zbyt dosłownie interpretowane (palenie a gniew):

Cytat:Nieposłuszni szabatu będą się palić

Księga Jeremiasza 17:27
A jeżeli Mnie nie posłuchacie, by święcić dzień szabatu, by się powstrzymać od noszenia ciężaru, wchodząc bramami Jerozolimy w dzień szabatu, zapalę gniew w jej bramach i pochłonie pałace Jerozolimy, i nie zgaśnie».

Tendencyjnie źle dobraneSmutny

Cytat:Śmierć dla wyznawców innych religii

Księga Wyjścia 22:19
Ktokolwiek by składał ofiary innym bogom , podlega "klątwie".

Bez związku:/

Cytat:Nie przycinać brody

Księga Kapłańska 19:27
Nie będziecie obcinać w kółko włosów na głowie. Nie będziesz golił włosów po bokach brody.

Wyrwane z całości (Jezus nakazuje powiedzieć właścicielowi, że zwróci zwierzęta, ale o tym sza!)

Cytat:Jezus kradnie zwierzęta

Ewangelia wg św. Mateusza 21:1-2
Gdy się przybliżyli do Jerozolimy i przyszli do Betfage na Górze Oliwnej, wtedy Jezus posłał dwóch uczniów i rzekł im: «Idźcie do wsi, która jest przed wami, a zaraz znajdziecie oślicę uwiązaną i źrebię z nią. Odwiążcie je i przyprowadźcie do Mnie!

Mylące wsparcie ludzi z astronomiąUśmiech

Cytat:Ziemia jest nieruchoma

Księga Psalmów 104:5
Umocniłeś ziemię w jej podstawach: na wieki wieków się nie zachwieje.

Nieprzemawiające do lewicowców

Cytat:Więcej chrześcijańskiego komunizmu

Dzieje Apostolskie 2:41-45
Ci więc, którzy przyjęli jego naukę, zostali ochrzczeni. I przyłączyło się owego dnia około trzech tysięcy dusz. Trwali oni w nauce Apostołów i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwach. Bojaźń ogarniała każdego, gdyż Apostołowie czynili wiele znaków i cudów. Ci wszyscy, co uwierzyli, przebywali razem i wszystko mieli wspólne. Sprzedawali majątki i dobra i rozdzielali je każdemu według potrzeby

Spełnione - jakby ktoś był ciekaw, skąd celibat:

Cytat:Zostań eunuchem dla boga

Ewangelia wg św. Mateusza 19:12
Bo są niezdatni do małżeństwa, którzy z łona matki takimi się urodzili; i są niezdatni do małżeństwa, których ludzie takimi uczynili; a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżenni. Kto może pojąć, niech pojmuje!»

Przypowieści interpretowane dosłownie (gdzie ten miecz?)

Cytat:Książe pokoju?

Ewangelia wg św. Mateusza 10:34-36
Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy.

Cytowane bez kontekstu historycznego (kto zna Aszdodytów, Moabitów i ich czasy?):

Cytat:Bić dzieci z małżeństw mieszanych

Księga Nehemiasza 13:23-27
W owym czasie widziałem też Żydów, którzy poślubili kobiety aszdodyckie, ammonickie i moabickie. A co do synów ich - to połowa mówiła po aszdodycku czy językiem takiego lub innego narodu, a nie umieli mówić po żydowsku. Wtedy zgromiłem ich i złorzeczyłem im, i niektórych z nich biłem, i targałem ich za włosy, i zaklinałem ich na Boga: «Nie wydawajcie córek swoich za ich synów! Nie bierzcie córek ich dla synów swoich ani dla siebie za żony! Czyż nie przez to zgrzeszył Salomon, król izraelski? A przecież między wielu narodami nie było króla jak on. Był on miły Bogu swemu, i ustanowił go Bóg królem nad całym Izraelem: nawet jego skusiły do grzechu cudzoziemskie kobiety. Czy mimo tej przestrogi ma się słyszeć o was, że popełniacie zupełnie to samo wielkie zło, sprzeniewierzając się Bogu naszemu przez poślubianie kobiet cudzoziemskich?»

Jeżeli miałbym rozmawiać o "przerażających cytatach", to wymagałbym ich doboru z większą starannością, a nie pójście na ilość...

---------------------------------------------------------

Temat jest ciekawy i jeżeli ktoś chce o tym pomyśleć przez chwilę to proponuję rozważenie kilku możliwych sytuacji:

a) ateista nie może twierdzić, że Bóg jest okrutnym mordercą. Jak ktoś kto nie istnieje może być okrutny???

b) wątpiący i dziwiący się, jak wierzący mogą uznawać okrutnego Boga, powinien przeczytać pkt c)

c) wierzący wie, że znakomita większość Biblii to nauka przeciwna zabijaniu. Zaczynając od przykazania "Nie zabijaj!" aż do Jezusowego największego przykazania: "Miłuj bliźniego swego jak siebie samego". Czy to Bóg jest okrutny i zmienia zdanie? Można powiedzieć, że Żydzi żyjący tysiące lat temu inaczej interpretowali "nie zabijaj" - że "nie zabijaj ziomków, a inne plemiona to już można". Pewnie tak było. Teraz już wiemy, że nie zabijaj dotyczy wszystkich ludzi. Eureka! Tylko wojny nadal się toczą... A więc to Bóg zmienia zdanie czy ludzie ciągle robią co innego
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez GPR - 12.01.2016, 15:31
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 11:27
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez Jaques - 14.01.2016, 11:25
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 12:11
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 12:47
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 12:25
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 13:41
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 14:03
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 20.01.2016, 13:36
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 17.01.2018, 01:22