To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Disney wypuści 7. epizod Gwiezdnych Wojen w 2015 r.
Cytat:U mnie też. A w kontekście forum pasował też ustęp o klerykalizacji republiki i laickim imperium.
O tak, Palpatine "nie afiszujący się ze swoją religią".

Na pewno nie "afiszował się" dlatego aby chronić tzw. neutralność światopoglądową państwa a nie dlatego, że jest sithem operującym propagandą, snującym intrygi, itd. Duży uśmiech

Cytat:Twórcy nie są zafascynowani totalitaryzmem, zwyczajnie w świecie widzą go tam gdzie przeciętny człowiek go nie widzi.
(...)
Wykorzystywanie klonów było czynem niemoralnym.
(...)
Skoro autorzy filmu zarzucają republice totalitaryzm to zdziwiłem się iż nie sięgnęli po taki właśnie argument a sięgnęli po takie o zdecydowanie mniejszym znaczeniu czy wręcz absurdalne.
Cytat:Jak sam zauważyłeś, twórcy widzą totalitaryzm tam, gdzie przeciętny człowiek go nie widzi. Działa to też w drugą stronę, w końcu to środowisko to w najłagodniejszym wydaniu monarchiści, w wersjach ostrzejszych fani rządów skupionych w jednej ręce.
Powyższe pokazuje tylko konsekwencje tego toku myślenia na system moralności. Przykładowo, na kwestię praw jednostki.
Jeżeli taki monarchista przykładowo uważa, że królem należy być z kwestii urodzenia, to dlaczego też nie żołnierzem?
Monarchie istniały setki, tysiące lat a jednak przez ten cały czas nie zamieniały się one w totalitaryzmy. Nie ma powodu aby sądzić iż poglądy monarchistyczne czy szerzej rzecz ujmując "niedemokratyczne" powodują same z siebie ukierunkowanie człowieka na totalitarne tory.

Inna sprawa, że jeszcze nigdy nie słyszałem z ust korwinistów, że są zwolennikami zakazu abdykacji przez króla. To nie pasuje ani do ich przekonań ani do praktyki historycznej (i nic dziwnego).
Rodzice też często ukierunkowują dziecko do jakiejś wymarzonej przez siebie roli co nie znaczy, że dziecko musi tą rolę w przyszłości przyjąć.

Chciałbym też zwrócić uwagę na to, że cała gama demokratycznych państw w pewnych okolicznościach pod groźbą sankcji karnych przymusza część ludności do bycia żołnierzami. Na komisji wojskowej dostałem książeczkę z kategorią A, otrzymałem swój przydział na czas mobilizacji (przykładowo wojny) i zostałem poinformowany o skutkach jakie mi grożą w przypadku mojego niestawiennictwa.
Czy ja z tego powodu gadam coś o totalitaryzmie czy niebezpiecznym systemie moralnym ludzi, którzy takie prawo utworzyli?

Nie, ponieważ właśnie libertarianinem nie jestem, nie popadam w paranoję a i bardzo często potrafię dostrzec wyższy, ważniejszy cel w tzw. niewolnościowych działaniach. I dlatego daleki jestem od zarzucania totalitarnych zapędów Młodzieży Wszechpolskiej, korwinistom, partii Razem, PO, Nowoczesnej, PIS czy też republice z uniwersum GW. Oczko
Po co trywializować poważne pojęcie.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Disney wypuści 7. epizod Gwiezdnych Wojen w 2015 r. - przez Baptiste - 15.01.2016, 21:48

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości