Lumberjack,
Nie obwiniam PISu za wcześniejszy bałagan, tylko za obecny. Nie wykonuje się remontu budynku, wyburzając go, wraz z fundamentami.
Nasze odmienne wartości, mogą i powinny zmieścić się w jednym porządku prawnym, w jednym kraju. Tylko musimy przestrzegać reguł gry.
Ludzie masowo "głosują za nimi nogami", zjeżdżając tu z całego świata.
My ćwiczymy demokrację dwadzieścia kilka lat, do modelu szwajcarskiego, czy brytyjskiego, brakuje nam kilka wieków.
Powiedz, co uniemożliwiało obecnemu układowi rządzenie krajem? Mają Sejm, Senat, Prezydenta, nie mogli zabrać się za budowę dróg, mostów i linii kolejowych? Nie, oni najpierw musieli powiększyć zakres swojej władzy, nie licząc się z konsekwencjami w kraju i na zewnątrz. Dopóki będą tacy, którym się to podoba, i którzy to akceptują, PIS będzie dewastować Polskę. Wina leży w nas.
Cytat:Przesadzasz, w każdym kraju znajdziesz przykłady usterek prawnych, złej woli, czy jawnych przekrętów, co nie znaczy, że nie obowiązuje w nich prawo, albo, nie jest ono przestrzegane. A z perspektywy widać znaczący postęp w szanowaniu prawa, bez którego nie byłoby polskiego cudu gospodarczego. A, że ciągle jest co poprawiać? Przecież my, ludzie, nie jesteśmy aniołami.exeter napisał(a): napisał(a):Lumberjack,
Czy Polska leży w Europie? Geograficznie, bez cienia wątpliwości tak. Ale zadając takie pytanie mamy co innego na myśli - czy Polska należy do europejskiego porządku prawnego, czy do zupełnie innego?
Do zupełnie innego. Już od dawna nie obowiązuje ważna zasada, że prawo nie działa wstecz. Najlepszym przykładem jest działalność US za rządów PO. W poszukiwaniach zysku US po 20 latach zaczęły inaczej interpretować przepisy odnośnie VATu od szaf wnękowych, dzięki czemu zniszczyły wiele firm domagając się zaległego VATu.
W Polsce mamy nieporządek prawny. I nie ma co o niego obwiniać PiS - nieporządek istniał już wcześniej.
Nie obwiniam PISu za wcześniejszy bałagan, tylko za obecny. Nie wykonuje się remontu budynku, wyburzając go, wraz z fundamentami.
Cytat:Jestem głęboko przekonany, że twoje europejskie wartości i moje europejskie wartości to dwa zbiory mocno różniących się wartości. Jedne i drugie są europejskie i mam nadzieję, że nie dążysz do faszystowskiego narzucenia monopolu twoich wartości europejskich.I to jest sedno problemu. Moje europejskie wartości zasadzają się na szacunku do instytucji państwa i przestrzegania reguł. Możemy się diametralnie różnić, ale nie zaknebluję Cię, nie odbiorę Ci głosu, i nie zablokuję możliwości wyrażania Twoich wartości w sferze publicznej. W "mojej" liberalnej Polsce, wychodziły prawicowe szmatławce, typu: "W Sieci", istniały prawicowo/nacjonalistyczne portale: Niezależna.pl, czy media Rydzyka. W publicznej TV swój program miał Jan Pospieszalski. Politycy prawicy mieli nieskrępowaną wolność wyrażania poglądów, z którymi się nie zgadzałem, ale które według mnie, były integralną częścią dyskursu politycznego. W efekcie, w wolnych, demokratycznych wyborach te środowiska zdobyły pełną władzę. Nie cieszę się z tego, ale nie odbieram im prawa do rządzenia. Z jednym zastrzeżeniem, w mojej, liberalnej, europejskiej Polsce swobodę władzy ogranicza prawo! Władza nie może bezprawnych działań tłumaczyć tym, że prawo im coś utrudnia, albo uniemożliwia i dlatego demontuje system prawny. Gdyż jeśli to zrobi, przenosie nasz kraj daleko na wschód od Europy.
Nasze odmienne wartości, mogą i powinny zmieścić się w jednym porządku prawnym, w jednym kraju. Tylko musimy przestrzegać reguł gry.
Cytat:Ok - jestem za wolnością osobistą, chociaż możliwe, że rozumiem pod tym terminem coś innego niż tyNa tym niedoskonałym świecie, nikt i nic, pełnego bezpieczeństwa nie zagwarantuje. Ale UE zapewnia najwyższy poziom wolności i bezpieczeństwa, z realnie osiągalnych. I najwyższy poziom życia.Model zachodni jednak w żadnym stopniu nie gwarantuje bezpieczeństwa.
Ludzie masowo "głosują za nimi nogami", zjeżdżając tu z całego świata.
Cytat:Inaczej - chuj nas obchodzi, co sobie o nas pomyślą ludzie niegodni szacunku. Chuj mnie obchodzi co sobie o mnie pomyśli gwałciciel w więzieniu, chuj mnie obchodzi co mi nakazuje Niemiec, który pozwala uchodźcom na gwałcenie swojej kobiety i który każe milczeć swoim mediom na ten temat. Ten Niemiec niech ogarnie najpierw swoje własne sprawy zanim zacznie pouczać innych.Potrzebowałeś pretekstu, żeby odmówić obcym prawa do krytykowania nas. Gdyby nie było imigrantów, napisałbyś o papierkach na chodnikach, zgodnie z zasadą - "a u was Murzynów biją".
Cytat:To co teraz jest w Europie jest jednym z kolejnych modeli funkcjonowania wspólnot. Nie jest żadną ostateczną prawdą objawioną. I nie sądzę by regulacje dotyczące kształtu banana albo ilości wody w spłuczce przy jednoczesnym odrzuceniu zasady, że prawo nie działa wstecz, można by nazywać doskonaleniem.Nie chodzi o regulacje dotyczące kształtu banana, ale już prawo do pracy, czy nabywania nieruchomości na terenie całej Unii, jakichś regulacji wymaga. Nie wspominając o tak ważnej i kontrowersyjnej kwestii, jaką jest Wspólna Polityka Rolna. To, że obecny kształt Unii jest tylko zwieńczeniem dotychczasowego procesu integracji, a nie modelem docelowym, jest oczywistością. Chodzi o to, że choćby nasz PIS chciałby ten proces na tym etapie zatrzymać, albo cofnąć. A to jest polityka sprzeczna z polską racją stanu.
Nie musimy iść drogą PiSu, ale też nie musimy podążać ślepo za tym, co wymyślają "mędrcy" unijni.
Cytat:"Kurska" propaganda.Cytat:Pełna zgoda. Z tym, że obecnie nikt nas nie pyta o to, w jakim kraju chcemy żyć - mniejszość narzuca to pod osłoną nocy, siłą i podstępem.
Nom, też oglądałem "Nocną zmianę".
Cytat:Co masz do publicznych kaźni? W Singapurze jest praktykowana (klik) i nikt nie marudzi, że to dziki kraj.Ich wybór. I tak wybrałeś umiarkowany wariant - w Arabii Saudyjskiej publicznie ścinają głowy. Chciałbyś tam mieszkać?
Cytat:Ja jestem ciągle wkurwiony na państwo. Widzę wymianę rządzących, ale nie widzę by zajmowali się prawdziwie ważnymi dla kraju sprawami. Zamiast zajmować się ułatwianiem życia zwykłemu Polakowi-biedakowi toczą swoją wojnę z PO i mediami proPOwskimi. Tą wojnę mogliby toczyć przy okazji. Rdzeniem działalności rządu powinno być działanie na rzecz obywatela, a nie zajmowanie się zdobywaniem coraz większego zakresu władzy, której i tak się nie wykorzysta do dobrych celów.Mamy taką władzę, jakie jest społeczeństwo. A ono posiada zarówno cechy pozytywne i autodestrukcyjne. Teraz doszły do głosu te drugie. Trzeba to przeczekać.
My ćwiczymy demokrację dwadzieścia kilka lat, do modelu szwajcarskiego, czy brytyjskiego, brakuje nam kilka wieków.
Powiedz, co uniemożliwiało obecnemu układowi rządzenie krajem? Mają Sejm, Senat, Prezydenta, nie mogli zabrać się za budowę dróg, mostów i linii kolejowych? Nie, oni najpierw musieli powiększyć zakres swojej władzy, nie licząc się z konsekwencjami w kraju i na zewnątrz. Dopóki będą tacy, którym się to podoba, i którzy to akceptują, PIS będzie dewastować Polskę. Wina leży w nas.

![[Obrazek: wink.gif]](http://ateista.pl/images/smilies/wink.gif)