To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór
niefachowiec napisał(a): @lukardo84.
Masz oczywiście rację. Ja jednak nie widzę aż takiej różnicy między zlecaniem mordowania a mordowaniem własnoręcznym. Bóg biblijny zdecydował, że wytopić wszystkich. Nawet kobiety z życiem poczętym. Noworodki, dzieci itd. Wystarczy uruchomić nieco wyobraźnię by ujrzeć na przykład młodą matkę walczącą desperacko do ostatniego tchu o życie swego dziecka. Ale nic z tego nie wyszło bo bóg, który jest miłością postanowił (chyba nie przymuszany przez nic ani nikogo) ich utopić. Nigdy nie pojmę jak coś takiego jak biblia może być źródłem moralności, wzorców i w ogóle.
Pozdrowienia.

Absolutnie się z Tobą zgadzam. Zrobiłem to rozróżnienie tylko na potrzeby powyższej konwersacji, żeby już nie rozprawiać się z Tą argumentacją dotyczącą potopu. Nie chciało mi się po prostu. Mam już za sobą dużo takich konwersacji na forach i czasami w pewne wątki nie chce mi się wchodzić, bo wałkowałem je już dziesiątki razy. Jakkolwiek dla mnie historia potopu jest oczywiście jednym z najbardziej znamiennych przykładów okrucieństwa literackiej postaci, jaką jest bóg Jahwe. 

Jeśli masz ochotę zapraszam Cię na mój kanał na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=YH2wXudOHQs Znajdziesz tam kilka filmików - m.in. jeden mojej produkcji dotyczący potopuUśmiech

Podro!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez GPR - 12.01.2016, 15:31
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 11:27
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 12:11
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 12:47
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 12:25
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 13:41
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 14:03
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 20.01.2016, 13:36
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez lukardo84 - 21.01.2016, 21:52