To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór
niefachowiec napisał(a): @lukardo84.
Masz oczywiście rację. Ja jednak nie widzę aż takiej różnicy między zlecaniem mordowania a mordowaniem własnoręcznym. Bóg biblijny zdecydował, że wytopić wszystkich. Nawet kobiety z życiem poczętym. Noworodki, dzieci itd. Wystarczy uruchomić nieco wyobraźnię by ujrzeć na przykład młodą matkę walczącą desperacko do ostatniego tchu o życie swego dziecka. Ale nic z tego nie wyszło bo bóg, który jest miłością postanowił (chyba nie przymuszany przez nic ani nikogo) ich utopić. Nigdy nie pojmę jak coś takiego jak biblia może być źródłem moralności, wzorców i w ogóle.
Pozdrowienia.

A jak piszę że potop jest echem katastrofy naturalnej to tego nie widzisz? Dziwne że jako racjonalista i człowiek dojrzały wolisz czytać tekst jak... nie wiem jak napisać, żeby Cię nie obrazić... dziecko? osoba niewykształcona?

niefachowiec napisał(a): @jaques.
"Przyjmuję, że Biblię pisali ludzie pod natchnieniem. A dosłowna interpretacja bez znajomości realiów i kontekstu historyczne prowadzi na manowce. Czy z tym rodzice (ŚJ) zapoznali Cię również?"
No to mam okazję do wyrażenia innej wątpliwości, która w moim przypadku odegrała pewną rolę w mym rozwoju ideowym. Mianowicie dlaczego Bóg widząc, że ludzie się zmieniają, realia się zmieniają nie dał nieco świeższych i lepiej przystosowanych do nowych realiów wskazówek? Głupi Microsoft co i rusz wypuszcza nowsze wersje a Bóg skazał ludzi na grzebanie się w rzeczach zasadniczo dla nich nie przeznaczonych.

Nowsze to NT. Nie ja grzebię w ST i to cofając się do potopu:/

A chciałbyś jeszcze nowsze przymierze?
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez GPR - 12.01.2016, 15:31
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 11:27
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 12:11
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 12:47
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 12:25
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 13:41
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 14:03
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 20.01.2016, 13:36