niefachowiec napisał(a): Z Twych wypowiedzi wynika, że coś nie tak zrozumiałem na religii.Ale Ty sam nie umiesz sprecyzować, co takiego zrozumiałeś. To jak mam to sprostować?
Cytat:Bądź człowiek i pomóż. Jeśli Jezus jest synem Boga Ojca a z drugiej strony bóg jest jeden tylko w trzech osobach to Jezus jest swoim ojcem a Bóg Ojciec swoim synem.non sequitur
Cytat:Nie - nie zgadzam się.A ja się nie zgadzam ze znaczeniem rodzajnika określonego w języku niemieckim. Tu nie ma miejsca na zgadzanie/niezgadzanie. Prosiłeś o zdefiniowanie języka - zdefiniowałem (mamy jeszcze problem, co znaczy słowo "może" - możliwe są trzy różne podejścia). Jeśli uważasz, że ten język jest sprzeczny, nieużyteczny, czegoś nie można w nim wyrazić etc - wykaż. "Nie - nie zgadzam się" nie wystarczy.
Cytat:Jaka jest definicja “sensownej myśli”?Wskazałem powyżej definicję dla dopełnienia w zdaniu "X nie może Y". Y jest sensowny wtedy, gdy możemy pomyśleć taki podmiot, dla którego w jakichś okolicznościach to zdanie jest fałszywe. Czyli ogólniej - miarą sensowności niech będzie falsyfikowalność.