gąska9999 napisał(a): Ja bardzo dawno temu, nie pamiętam czy byłam jeszcze wtedy dzieckiem czy już pełnoletnia, postawiłam takie pytanie starszej, wierzącej z wykształceniem podstawowym osobie.Ciekaw jestem, co to jest "starsza, wierząca z wykształceniem podstawowym osoba". Jeżeli to była babcia po przedwojennej wiejskiej szkółce, to nie dziwię się. Kwestia, który kolor skóry był pierwotny, została dopiero całkiem niedawno zidentyfikowana za pomocą badań genomu ludzkiego.
Cytat:Moje uwagi aktualne:A kto tak twierdzi? Jacyś bliżej nieokreśleni "teiści moich wyobrażeń"? Czy "starsza, wierząca z wykształceniem podstawowym osoba"?
Bo jak czarni ludzie nie są potomkami Adama i Ewy, to nie odziedziczyli grzechu pierworodnego
Cytat:Swoją drogą ciekawe czy zwierzęta w Raju np. pies, kot, oraz żyrafa były nieśmiertelneNie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Niektórzy uważają, że tak, ale g.p. zkaził naturę całego świata. Inni, że nie, że tylko człowiek był nieśmiertelny. Ja osobiście preferuję drugą wersję.
lukardo84 napisał(a): Oczywiście o to mi chodziło droga GąskoNo "Ale głupi ci teiści", że nie wiedzą tego, co wie każdy autor "Biblii w obrazkach", czy turysta w Kaplicy sykstyńskiej.Swoją drogą to chyba nie było trudne...? Czy może przesadziłem z levelem trudności? W końcu to pytania do teistów
Cytat:A z Tym opalaniem to niezłe. Nie wiedziałem, że opalenizna jest dziedziczna. Czyli jak będę się dużo opalał, to moje dziecko będzie mulatem? Fajnie! To zapylam na solariumNawet w tym błędnym opisie "starszej, wierzącej z wykształceniem podstawowym osoby" mowa nie jest o dziedziczeniu opalenizny ale o zmianie w kolejnych pokoleniach. I chociaż kierunek niepoprawny, to zasada zgodna z Teorią Ewolucji. W ten sposób - upraszczając - powstały "rasy" nie-czarne, czyli przez osiedlanie się w regionach, w których słońca było za mało i jasna karnacja dawała przewagę przez dodatkową dawkę witaminy D.
Cytat:Pozdro! I oczywiście oczekuję na inne wersje odpowiedziJest taka całkiem nowa ciekawa dziedzina nauki. Nazywa się biologia. Gorąco polecam.
zefciu napisał(a): Tzn ja mam się domyśleć, że lukardo84 twierdzi, że ja twierdzę, że pierwsi ludzie byli biali. I ja mam się tłumaczyć z tego, co lukardo sobie na mój temat ubzdurał. Rzeczywiście trudne.
Pewnie w następnym poście z tej serii będzie stało coś w stylu "Dlaczego księżyc powstał przed krowami, które dają mleko, z którego robi się ser."....
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!

Swoją drogą to chyba nie było trudne...? Czy może przesadziłem z levelem trudności? W końcu to pytania do teistów