bert04 napisał(a): Nawet w tym błędnym opisie "starszej, wierzącej z wykształceniem podstawowym osoby" mowa nie jest o dziedziczeniu opalenizny ale o zmianie w kolejnych pokoleniach. I chociaż kierunek niepoprawny, to zasada zgodna z Teorią Ewolucji. W ten sposób - upraszczając - powstały "rasy" nie-czarne, czyli przez osiedlanie się w regionach, w których słońca było za mało i jasna karnacja dawała przewagę przez dodatkową dawkę witaminy D.
Nie musisz robić mi wykładu z Teorii Ewolucji. Tę znam i rozumiem. Chodziło mi oczywiście o poznanie wytłumaczenia dla powstania różnych ras w oparciu o "historię" biblijną. Ale może faktycznie powinienem uściślić, że to pytanie do kreacjonistów, bo zwolennicy "Intelijunt Dezine", czy jakichś hybrydowych, "Edenowsko-Ewolucjonistycznych" parateorii, są o krok w przód i stosują już bardziej wyszukane racjonalizacje swoich niedorzecznych przekonań.
Ah, i jeszcze jedno : "I chociaż kierunek niepoprawny, to zasada zgodna z Teorią Ewolucji". Przecież to bzdura! Jak sam zauważyłeś ewolucja nie działa w tą stronę. Babcia mówiąc o tym, że ludzie od opalania ściemnieli, miała bez wątpienia pomysł, że zmiana zachodząca w aktualnie żyjących osobnikach, powodowała zmiany w następnych pokoleniach. Jak zapewne wiesz nie ma to nic wspólnego z doborem naturalnym, więc zasada się NIE ZGADZA. Nie uprawiaj proszę apologetycznej demagogii.
Cytat:Jest taka całkiem nowa ciekawa dziedzina nauki. Nazywa się biologia. Gorąco polecam.
W obliczu powyższych okoliczności ten sarkazm jest zupełnie nietrafiony. Nie wiem, czy nie zdawałeś sobie sprawy z tego, że (co dość oczywiste, a co najmniej bardzo prawdopodobne) jako ateista jestem zwolennikiem Teorii Ewolucji, czy po prostu chciałeś być uszczypliwy, ale Ci nie wyszło

zefciu napisał(a): Tzn ja mam się domyśleć, że lukardo84 twierdzi, że ja twierdzę, że pierwsi ludzie byli biali. I ja mam się tłumaczyć z tego, co lukardo sobie na mój temat ubzdurał. Rzeczywiście trudne.
Drogi zefciu, ja Ciebie nie wywoływałem do odpowiedzi. Jak Ci się nie podobało pytanie, to trzeba je było zignorować
Swoją drogą mogłem zadać pytanie nie tylko o czarną rasę, ale i o wszystkie inne. Wtedy nie miało by znaczenia twoje zdanie na temat tego jakiego "koloru" byli pierwsi ludzie, bo z żadnej kombinacji dwojga ludzi nie powstanie kilka "różnokolorowych ras". No chyba, że weźmiemy pod uwagę ewolucję - ale jak wiadomo dla wielu teistów jest ona nie do przyjęcia. Jeśli natomiast akceptujesz Teorię Ewolucji, to "good 4 you" i gratuluję. Tymczasem nadal czekam na odpowiedź kogoś o konserwatywnych poglądach na historię stworzenia