To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór
Christoff napisał(a): A jakie to ma znaczenie? Rozmawiamy o tym, jak jest, czy o tym, jak powinien wyglądać świat wg vortexa?

Nie no nie twierdzę że kościół nie może powiedzieć niczego prawdziwego, ale mówię że się nie zgadzam z jego interpretacjami i podaje w których miejscach. Np pod względem moralności/niemoralności biblii. Ty natomiast mi mówisz żebym sprawdził sobie zdanie kościoła, albo (tak jak powyżej) odpowiadasz w sposób zdający się sugerować że ja racji mieć nie mogę. W skrócie powołujesz się na autorytet.

Christoff napisał(a): Nie. Możesz sobie interpretować nawet całość dosłownie, ale wypowiadasz się wtedy w imieniu własnym i ewentualnie swoich zwolenników, jeśli takich zbierzesz. Kościół katolicki (i zdaje się prawosławny również) mają swoje nauczanie i chyba wypadałoby brać je pod uwagę, jeśli chcesz je krytykować.

Bo prawda zależy od ilości zwolenników, jak rozumiem jeśli zwolennicy płaskiej ziemi zjednają sobie dość ludzi ziemia stanie się płaska? Uśmiech
Poza tym jeśli uważasz że gdzieś nie mówię prawdy to może przytocz to nauczanie kościoła które niszczy moją argumentacje czy może mam przeszukiwać internety i księgarnie adresując wszystko co mi wpadnie w oko?

Christoff napisał(a): No ale jakoś są ludzie, i to całkiem sporo, którzy z jakiegoś powodu traktują Biblię jako źródło moralności. Chciałbyś im zakazać? Albo stosować jakieś instytucjonalne utrudnienia? Albo działania propagandowe? Czy może to jest dyskusja z cyklu "jak wyglądałby wymarzony świat magicvortexa"? Jaki jest przedmiot tej dyskusji?

No tu masz słuszny argument bo temat nie jest łatwy. To dylemat na który Ci dokładnie nie odpowiem bo sam odpowiedzi nie znam. Z jednej strony zmuszanie ludzi do myślenia w ten a nie inny sposób nie jest właściwe, z drugiej jak uczeń w szkole na matematyce powie że 2+2=7 to dostanie linijką po łapach (no w tych czasach to raczej pałę do dziennika ale chyba widać o co mi chodzi). Odchodząc na chwilę od ludzi wierzących (żeby nie było że porównuję) problem trochę dotyczy tego na ile możemy pozwolić ludziom być idiotami? Bo tak jak machniemy ręką na to że ktoś myśli że ziemia jest płaska, tak czy nie zagotuje się w nas jeśli płaskoziemcy będą chcieli uczyć tego dzieci w szkole? Bo mnie na przykład to by zagotowało i bym nie chciał żeby w szkole wykładano tak jawne bzdury. Ja rozumiem że aktualna nauka może się mylić i uczymy czasem dzieci czegoś błędnie, ale to jest nie do uniknięcia, nauka czasem się myli. Natomiast niektóre rzeczy są wielokrotnie obalone a i tak próbuje się je przeforsować, na przykład amerykańscy wierzący próbują przeforsować kreacjonizm do szkół tak żeby był uczony jako alternatywa do ewolucji. No i idąc dalej masz książke która opisuje potop który się nigdy nie wydarzył (jeśli mamy brać pod uwagę wszystko co wiemy o świecie do tej pory) oraz opisuje wymordowanie całej planety przez boga (łącznie ze zwierzętami) jako coś dobrego bo to przecież bóg bo "oni" byli "źli". No i jak jest gdzieś jakiś człowiek który w to wierzy to można machnąć ręką, ale aktualnie mamy bardzo dużą część społeczeństwa która tak myśli i jeszcze wciska to do szkół i gloryfikuje indoktrynacje dzieci w świetle tej myśli.
Czy chcę im zakazać traktować biblię jako źródło moralności? I tak i nie. Tak bo to straszne. Nie bo nie chciałbym żeby istniało narzędzie do zakazywania myślenia tego czy tamtego. Więc w efekcie nie chcę bo wizja "zakazu niewiary w boga" albo jakiegoś innego myślowego zakazu jest gorsza. (już i tak w niektórych miejscach świata takie zakazy są)
Pozostaje zatem rozmawianie, dyskusja, edukacja, wytykanie złych rzeczy w biblii aż w końcu społeczeństwo załapie że to jednak nie jest książka warta poważnego traktowania.

Z demokracją jest ten problem że zakłada ona że większość ma zawsze rację a to niestety prawdą nie jest.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez GPR - 12.01.2016, 15:31
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 11:27
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 12:11
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 13.01.2016, 12:47
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 12:25
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 13:41
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 18.01.2016, 14:03
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 20.01.2016, 13:36
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez magicvortex - 01.02.2016, 15:48
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 17.01.2018, 01:22
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 17.01.2018, 02:01
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 17.01.2018, 20:17
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 02.01.2023, 20:59
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 16.11.2023, 17:22
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 16.11.2023, 20:44
RE: Przerażające Cytaty Biblijne - zbiór - przez zefciu - 17.11.2023, 10:20

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości