Ja się dziwię, dlaczego żaden z miejscowych ateuszy nie ma tego w podpisie:
Bracia Strugaccy napisał(a):Ну а как насчет того, что человек, в отличие от животных, существо, испытывающее непреодолимую потребность в знаниях? Я где-то об этом читал.
– Я тоже, – сказал Валентин. – Но вся беда в том, что человек, во всяком случае, массовый человек, тот, которого вы имеете в виду, когда говорите «про нас» или «не про нас», – с легкостью преодолевает эту свою потребность в знаниях. По-моему, такой потребности и вовсе нет. Есть потребность понять, а для этого знаний не надо. Гипотеза о боге, например, дает ни с чем не сравнимую возможность абсолютно все понять, абсолютно ничего не узнавая…
Cytat:No a co z faktem, że człowiek, w odróżnieniu od zwierząt, jest bytem posiadającym nieodpartą potrzebę wiedzy? Gdzieś o tym czytałem.
Ja też - powiedział Walentyn - problem w tym, że człowiek, a w każdym razie masowy człowiek, ten którego ma Pan na myśli, gdy mówi "o nas", "nie o nas", z łatwością odpiera tę swoją potrzebę wiedzy. Według mnie, w ogóle nie ma takiej potrzeby. Jest potrzeba zrozumienia, a do tego nie potrzeba wiedzy. Hipoteza o Bogu, na przykład, daje nieporównywalną z niczym możliwość zrozumienia wszystkiego, nie wiedząc nic