freeman napisał(a): Opis eksperymentu nie pochodzi z jakiegoś czasopisma naukowegoNo przecież właśnie o tym piszę.
Cytat:Doświadczenie przeprowadzono w 1953r. a szef zespołu uczestniczył w programie badań nad energią atomową.Nie wiadomo, co to był za szef i w jakim programie uczestniczył. Autorzy porządnego SF powinni się bardziej napracować nad "tłem" swoich bohaterów.
Cytat:Dziś wiemy ,że fale emitowane przez mózg jak również fale radiowe są falami elektromagnetycznymi.Wiemy od XIX wieku. I nigdy to nikogo szczególnie nie dziwiło.
Cytat:Tak więc urządzenie pomiarowe musiało mierzyć jakąś wielkość związaną z polem elektromagnetycznym.No musiało. Ale dlaczego autorowi opowiadania nie chciało się wymyśleć, jaką wielkość w jakich jednostkach? Lenistwo, Panie dzieju i tyle.
Cytat:Dla mnie największą zagadką jest to ,dlaczego urządzenie było wyskalowane tak ,że miało wartości dodatnie i ujemne.Bo autor uznał, że tak będzie dramatycznie? Nie wiem. Doszukiwanie się ukrytych sensów w dziełach SF bawi mnie wtedy, gdy są one dopracoiwane.
Cytat:Należałoby raczej oczekiwać tego ,że wskazówka wychyli się za każdym razem w tym samym kierunku.Gdyż?