gąska9999 napisał(a): Pytanie kolejne:Nie. Przynajmniej jeżeli pytasz chrześcijan, co do innych religii się tu nie wypowiadam.
Czy brat Boga też jest Bogiem?
Cytat:Czyli Maryja ma zdolności rozrodcze do rodzenia 100 % BogówZgodnie z doktryną katolicką i prawosławną Jezus był jej jedynym dzieckiem, a tzw. bracia to, w zależności od interpretacji, bracia przyrodni lub kuzyni. Stąd kwestia "zdolności rozrodczych" jest ortogonalna.
Jak chcesz, to zapodaj pytanie na jakimś forum protestanckim, bo tutaj chwilowo nie znam nikogo o tej konfesji. Ale ja tu od niedawna jestem.
Cytat:bo plemnik, który przyniósł Anioł w szkatule z ciekłym azotem (...)Zgodnie z doktryną katolicką i (AFAIK) prawosławną we wcieleniu Jezusa nie było żadnego nasienia. Tylko 100% cud. Więc - jak wyżej.
Cytat:A swoją drogą ciekawe, czy w przypadku zwykłego człowieka, dusza którą wg religii Bóg stwarza w momencie poczęcia:Ostatnia odpowiedź.
(...)
-pochodzi w 100% od Boga Ojca.
Cytat:Bo przecież człowiek może w każdym wieku umrzeć, to można zdefiniować, że dusza to jest to coś, co się oddziela od człowieka w momencie śmierci i idzie do Nieba.Lub Piekła.
Aż do dnia Sądu Ostatecznego, wtedy połączy się na nowo z ciałem. Stan zmarłych jest więc dla wierzących stanem przejściowym.
Cytat:Bo Bóg chyba tylko stwarza duszę a nie całego człowieka łącznie z ciałem w momencie poczęcia i Bóg chyba nie stwarza ciała człowieka z zespołem Downa albo z 8 kończynami zamiast czterech?Bóg tchnie swojego ducha w każde życie, niezależnie od ilości kończyn czy chromosomów. Rodzice są w tym procesie współpracownikami Boga w dziele stworzenia.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!