Łoś napisał(a): 25. Czy Bóg stworzył bakterie, różne żywe organizmy, w tym zwierzęta, aby nawiązać z nimi żywą relację?
Cytat:Używanie czasu przeszłego w stosunku do Boga jest trochę chybione.Nie wiem dlaczego, ale w końcu, uważam, że to wierzący sobie Boga kreują, więc ok.
26. Czy Bóg stwarza nowe gatunki organizmów?
25. Stworzył je, ale nie po to, aby nawiązać z nimi żywą relację. Zwierzęta nie mają ducha, więc nie mogą kontaktować się z Bogiem. Po co Pan Bóg je stworzył? Odpowiedź jest już w Księdze Rodzaju.
26. Nie wiem. Mogę się tylko domyślać, że tak.
semele napisał(a): 27. Czy Bóg ulepił człowieka z gliny? Rozumiem,że od razu odpowiadasz?? Myślałam,że po zebraniu wszystkich postów. Będzie jakiś podsumowanie mam nadzieję.
Nie. Fragment pokazujący stworzenie człowieka jest alegoryczny. Przez taki obraz autor chciał przekazać, że ciało zostało stworzone przez Boga z materii. Później Bóg tchnął w nozdrza tchnienie życia, a więc w ciało "weszła" dusza i to jest cały człowiek.
ciało + dusza = człowiek
materia + osoba = człowiek
Czekolada_Milka napisał(a): 28. Na jakiej podstawie wybrałeś teizm?
29. Jak sądzisz, co zmienił Jezus Chrystus podczas swej wizyty na Ziemi?
28. Nie wybierałem teizmu, tzn. nigdy nie stawałem przed pytaniem: ateizm czy teizm? hmm... które wybrać? To jest raczej oczywiste, że widząc działanie Boga w moim życiu, nie mogę zastanawiać się czy On istnieje.
29. Jezus odwrócił całkowicie Prawo Mojżeszowe. Przed Jezusem było tak: módl się, przestrzegaj przykazań, a będziesz zbawiony. Przyszedł Jezus, stał się naszym bratem (my przybranymi dziećmi Bożymi) i jest teraz tak: jesteś zbawiony, więc módl się i przestrzegaj przykazań. Oraz masę innych rzeczy...