Antyateista napisał(a): Swoją drogą, jeśli ateizm jest pewnością, że nie ma BogaAteizm nie jest pewnością, że nie ma Boga.
Cytat:to czy nie powinieneś przejść na gnostycyzm, który dopuszcza ewentualne Jego istnienie?Gnostycyzm? Gnostycyzm, to jest panie dzieju, złożony system wierzeń.
Cytat:dotyczących tak szanowanego wykładowcy i laureata wielu nagród jak F. HoyleTego Hoyle'a, który stworzył model wiecznego Wszechświata, w którym życie istnieje również wiecznie? Czy jakiegoś innego Hoyle'a - kreacjonisty?
Cytat:Skoro wierzysz w Boga to, dla czego obrażasz innych?Bo zakładałem, że owi inni nie są tak przewrażliwieni na swoim punkcie, by się obrazić za "pojechanie klasykiem".
Cytat:Jest napisane, że bluźniercy nie wejdą do królestwa BożegoNaprawdę jesteś tak nadęty, że krytykę wobec własnej osoby uważasz za bluźnierstwo? Tragedia!
Cytat:1) Poza transferem pionowym zostają nam zjawiska takie jak transfer poziomy, crossing-over i mutacje, które mogłyby w przeciwieństwie do pierwszego coś namieszać.Mutacje przecież nie wymagają crossing-over. I nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie, dlaczego crossing-over jest konieczne dla ewolucji.
Cytat:2) Nie tyle pozytywne cechy, co raczej nowe zdobycze ewolucyjne, czego nie sposób udokumentować.Gdzie jest orzeczenie w tym zdaniu? Pisz po Polsku, o co CI chodzi, a nie jakieś urywki myśli.
Cytat:jednak wierzę, że ewolucjonizm nie jest do końca empiryczny bo nie jest falsyfikowany wg myśli K. PoperaA gdzie tu jest miejsce na wiarę? Jeśli można pomyśleć takie odkrycie/eksperyment, który obali ewolucjonizm, to jest falsyfikowalny. Jeśli nie można pomyśleć - nie jest. Nie jest to przedmiotem wiary tylko logicznego rozważenia.
Cytat:Nie wiem nie interesowałem się ze szczegółamiNo to szczym do ludu? Postulujesz jakąś teorię nibynaukową, a nie potrafisz wyjaśnić jej podstawowych terminów.
Cytat:Wkurzający zwyczaj masz cytowania czyjegoś argumentu i pisania pod spodem na zupełnie inny temat. Jak się ma Twoja rzekomo odpowiedź do zarzutu pilastra?pilaster napisał(a):[...] U Darwina nie ma żadnego dziedziczenia nabytych cech [...]Kiedy zakładamy, że z jednego gatunku powstają inne, nad czym się zastanawiał Darwin to siłą rzeczy dociekamy również mechanizmu jak do tego dojść musiało.
Cytat:J.w.Cytat:[…]To jest lamarkizm [...]Tak właśnie (tj. z tymi żyrafami), Darwin zastanawiał się nad swoją teorią zanim zostały powszechnie przyjęte zasady dziedziczenia ustalone przez Mendla, tak więc uciekał się do pojęć używanych przez ówczesnych mu przyrodników. Lamarck zmarł w 1829 na długo przez opublikowaniem dzieła „O powstaniu gatunków” 1859, natomiast prawa Mendla zostały sformułowane w pracy „Badania nad mieszańcami roślin” w 1866 po niemiecku.
Cytat:Dzisiaj mamy inne koncepcje takie jak choćby neodarwinizm, co sugeruje, że poprzednie okazały się częściowo mylne w pewnych założeniach.Nie tyle mylne, ile niekompletne.
Cytat:Unieczynnienie genu i zmiana kolorystyki lub duplikacja drobnego fragmentu i uszczuplenie ilości ommatidiów to mało.Proszę zatem o podanie precyzyjnego kryterium, od którego zaczyna się "dużo".
Cytat:Kiedy uznano że migdały są pozostałościami po skrzelach rybich zaczęto je wycinać nawet bez stanów zwyrodnienia. Zobaczymy ostatecznie za parę lat i sami dojdziemy do wniosków.Takie argumenty "mam rację, a nawet jak nie ma za tym argumentów, to na pewno się znajdą za parę lat" możesz sobie wsadzić tam gdzie Słońce...
Cytat:Co do holizmu, skoro dzisiaj największe superkomputery nie są wstanie w pełni przeprowadzić analizy pogody małego obszaru i jej dobrze prognozować to nie można stwierdzić, że matematyczne analizy przekształceń organizmów są nam w stanie jednoznacznie coś powiedzieć czy to w jedną czy to w drugą stronę.Taki argument orze w zasadzie wszystkie nauki przyrodnicze. Bo wszystkie one posługują się uproszczonymi modelami.