Cytat:Co z tego wynika? Na pewno nie można powiedzieć to co zdarzało mi się wielokrotnie słyszeć, że muzułmańskie kraje nie przyjmują uchodźców albo przyjmują ich mniej niż kraje europejskie.
Owszem - są kraje muzułmańskie, które przyjmują uchodźców. Istnieją jednak bardzo bogate kraje muzułmańskie, do których uchodźcy mają o wiele bliżej niż do Niemiec, a które mimo wszystko nie przyjmują uchodźców.
Cytat:oglądałem też jednak wiele filmików o uchodźcach, którzy piechotą przechodzili przez cały kraj, zdzierając buty na pustyni, aby dotrzeć do granicy z Jordanią. Widziałem filmiki w obozach dla uchodźców w Jordani czy Libii i Iraku i ciężko mi uwierzyć, że Ci straumatyzowani, niepewni jutra ludzie uciekli z tego samego powodu z którego Ci, których widziałem na filmikach kompilacyjnych z tymi, którzy zachowywali się jak marudni turyści ("słaby internet" - takie narzekania dało się usłyszeć).
Oczywiście, że masz tu rację. Nie ma co ich demonizować, że każdy z nich to żołnierz ISIS, terrorysta czy cuś w ten deseń.
Jednak nawet jeśli są łagodni, niewinni i cierpiący, to nie można ich z tego powodu wpuścić do Europy, bo to nie ma sensu - zobacz filmik z mojego wcześniejszego posta.
Należy pamiętać też o tym, że nawet jeśli nie są wyznawcami krwiożerczej wersji islamu, to i tak będąc nosicielami islamu łagodnego przyczynią się do osłabienia potencjału Europy.
Tym, którzy potrzebują i chcą pomocy wypada pomóc. Ja tam się przyznam, że nie mam nieograniczonych środków, a pomóc wolę jakimś biednym czy chorym Polakom w Polsce. Najpierw trzeba umieć zrobić porządek z biedą lokalną, z biedą u siebie zanim się weźmie za biedę u kogoś innego. Jeśli zaś ktoś czuje taką potrzebę i chce pomagać uchodźcom, to wcale tego nie potępiam.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać