DziadBorowy napisał(a): http://blaber.pl/rozrywka/geek/dlaczego-...ry-o-tron/Mimo faktu, że wszystkie takie wyliczanki typu "dlaczego plecenie koszyków jest lepsze niż curling" są durne z samego założenia, pozwolę sobie skomentować:
Ad 1: Odczucie autora. Gdybym ja miał liczyć, ilu bohaterów się wyróżnia w jednej i drugiej sadze, pewnie wyszłoby podobnie. Catelyn, Lysa, Oberyn, Tywin byli ciekawymi postaciami zanim jeszcze ich uśmiercono.
ad 2, ad 6: Zwyczajnie nieprawda. Te punkty chyba najjaśniej pokazują, że autor wyliczanki nie czytał PLiO.
ad 3, ad 4: Te punkty z kolei pokazują debilizm takich wyliczanek. Wiedźmin jest fajny, bo ma opisy walk. PLiO jest gupia, bo ma wiele politycznych wątków. A co, jak ktoś właśnie lubi politykę, a nie lubi opisów walk? Oba punkty można sprowadzić do zdania "X jest lepsze niż Y, bo ma więcej elementów, które ja lubię, a mnie takich, których ja nie lubię".
Z tego wszystkiego chyba tylko punkt 5 się jakoś broni. Choć mimo wszystko ciężko Martinowi zarzucić używanie brutalności dla samej shock value (co innego w serialu).