Socjopapa napisał(a): Nie widzę, żeby to było w interesie ISIS. W jaki to sposób realizuje interesy ISIS?Gdyby nie było w interesie ISIS, to by się ISIS nie przyznawała do żadnych aktów terroru w ogóle. Nikt przecież ISIS nie zmusił do przyznania się.
Cytat:Być może, ale skoro dyskutujemy, to mógłbyś wytłumaczyć w czym tkwi argument w rzeczonej wypowiedzi, skoro go nie widzę. Pisaniem, że jestem głupi, skoro go nie widzę, nie przekonasz mnie, że on tam jest i jest przekonujący.Argument opiera się na tym, że generalnie każdy się w jakichś tam kręgach obraca i ludzie w tych kręgach mają jakieś tam poglądy. Każdy z nas zna mnóstwo ludzi o skrajnych poglądach w różnych kierunkach. Czy to znaczy, że jak komuś z nas odpierdoli, to było to na zlecenie jakiejś konkretnej osoby?
Cytat:Oryginalnie napisałeś, że "Chłopak był praktykującym homosiem. Nie radził sobie z tym, odpierdzieliło mu i dokonał masakry." W tej samej wypowiedzi kazałeś odrzucić przesłanki religijne. Nie widzę tam nic o jakichś predyspozycjach psychicznych.Nieradzenie sobie z własną seksualnością jest pochodną pewnych predyspozycji psychicznych.
Cytat:A teraz okazuje się, że jakieś predyspozycje psychiczne należy jednak uwzględniać. W imię czego nie należy więc uwzględniać przesłanek religijnych? Szczególnie, że również wpływają na predyspozycje psychiczne?Czym innym jest uwzględnienie czynników religijnych, a czym innym ograniczanie uzasadnienia masakry do tych czynników i sugerowanie, że zatrzymanie "transferu islamu" w ogóle rozwiąże problem.
Cytat:Rzeczony szmatogłowy nie jest jedynym człowiekiem na globie, który ma problemy ze swoją seksualnościąNie jest też jedynym szmatogłowym na globie.
Cytat:A jak zdeklarowany rasista pójdzie strzelać do klubu dla czarnych z którym to klubem nic go nie wiąże (odpada więc motyw zemsty) to mogę jego ideologię uwzględniać, czy mam przyjąć, że po prostu taką miał konstrukcję psychiczną, że musiał do czarnych postrzelać?Jeśli zdeklarowany rasista - tak. Jeśli przedstawiciel religii, w której istnieje jakiś znaczący odsetek rasistów - można tylko przypuszczać. Jeśli zaś sam będzie czarny...