Jest wiele różnych rzeczy, które wymagają poprawy, ale ty przesadzasz w drugą stronę. W Polsce nie jest znowu tak źle. Wszyscy na całym świecie przytulają do serca telefon z chin, sprzęt AGD czy samochody, więc nie wiem za czym to ma być argument.
OK - jakieś naprawdę fundamentalne podstawy z różnych dziedzin dobrze znać, byleby bez przesady, a właśnie z przesadą mamy do czynienia obecnie.
Nie wiem tylko na ile poziom wyedukowania ma wpływ na łatwowierność. Znam ludzi po studiach, którzy zachowują się jak idioci i gadają straszne głupoty, znam też ludzi po podstawówce, zawodówce czy szkole średniej, którzy są bardzo ogarnięci. Więc to chyba tak nie działa jakbyś chciał.
Soul33 napisał(a):lumberjack napisał(a): Powinno być tak, że człowiek uczy się pisać, czytać i liczyć, a potem już powinien z własnej woli wybierać przedmioty, które będzie chciał zgłębiać. Bo tak to mamy do czynienia z olbrzymim marnotrawstwem czasu tylko po to, żeby jakiś nauczyciel miał pracę.A ja uważam dokładnie odwrotnie. Im ludzie słabiej się na czymś znają, tym są bardziej łatwowierni w tych kwestiach. I potem politycy i propagandyści robią społeczeństwu wodę z mózgu.
W efekcie mamy brexity, durniów rządzących państwami, czy wszelkiej maści populistów.
Dlatego myślę, że bardzo ważne dla dobrostanu społeczeństwa jest możliwie jak najlepszy poziom wiedzy ogólnej. Nie brnięcie w miliony szczegółów, których nikt nie pamięta, ale podstawy i kluczowe zasady rządzące procesami ekonomicznymi, historycznymi, społecznymi, biologią, a także nauki ścisłe, których poznanie jest istotne dla wyrobienia zdolności racjonalnego myślenia i zrozumienia innych dziedzin wiedzy.
OK - jakieś naprawdę fundamentalne podstawy z różnych dziedzin dobrze znać, byleby bez przesady, a właśnie z przesadą mamy do czynienia obecnie.
Nie wiem tylko na ile poziom wyedukowania ma wpływ na łatwowierność. Znam ludzi po studiach, którzy zachowują się jak idioci i gadają straszne głupoty, znam też ludzi po podstawówce, zawodówce czy szkole średniej, którzy są bardzo ogarnięci. Więc to chyba tak nie działa jakbyś chciał.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać