Socjopapa napisał(a):DziadBorowy napisał(a): Albo getta albo multi-kulti. Jedno wyklucza drugie.
Dlaczego? Przecież bez multi-kulti władza nie zaakceptowałaby, że są rejony w których nic nie może zrobić (a tym są właśnie getta szmatogłowych). Obecnie getto nie oznacza już terenu do którego jest się zsyłanym.
Multi-kulti zakładające wymieszanie kultur wyklucza z założenia obecność gett również w ujęciu takim jak piszesz. Być może polityczna poprawność w jakiś sposób się do nich przyczyniła ale nie sądzę aby to była główna przyczyna ich powstawania. Węgry i Słowację ciężko posądzać o entuzjazm do multi-kultii czy też politycznej poprawność a getta Romskie jednak tam znajdziesz bez problemu. Ja jako główny powód wskazałbym raczej nie ideologię a zwyczajną słabość organów państwowych w tym policji i być może zbyt słabe jej uprawnienia. Weź np. naszą straż miejską - do staruszki z psem bez kagańca się doczepią ale do grupki podpitych dresów na osiedlu już niekoniecznie, bo ryzyko w stosunku do uprawnień może okazać się zbyt duże - być może zadziałał tam ten sam mechanizm tylko na szerszą skalę.
Zaznaczam, że nie chodzi mi o to, aby multi-kulti bronić - bo jest to ideologia moim zdaniem bardzo naiwna, ale zauważyłem, że ostatnio z multi-kulti zrobiono kolejne hasło "wytrych", którym tłumaczy się większość problemów z islamskimi osiedleńcami - tymczasem rzeczywistość wydaje się być bardziej złożona.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"