Soul33,
Milczenie Kościoła w momencie, gdy jako autorytet moralny powinien krzyczeć, wynika właśnie z tej wspólnoty interesów hierarchów i prawicowych polityków. Choć Kościół wcale nie milczy, ale po wielokroć w ostatnich miesiącach wypowiedziami najwyższych hierarchów wspierał "dobrą zmianę" i wyrażał z jej powodu najwyższe zadowolenie. Czy analogiczne zachowanie Kościoła hiszpańskiego w czasach dyktatury Franco, także jest tylko moim wymysłem?
My tu gadu, gadu, a w tle dzieją się rzeczy naprawdę ważne:
Ustawa pańszczyźniana
naprawdę istotne jest to, w jakim celu PIS stworzył takiego babola? Próbuje to rozkminić red. Krystyna Naszkowska w rozmowie z red. Janiszewskim z Radio TOK-FM:
Krystyna Naszkowska
Cytat:Nie ma żadnego ścisłego sojuszu Kościoła i narodowej prawicy, choć już dawno zauważyłem, jakie masz skojarzenia. Paranoiczne. Niemniej sam powyżej wkleiłeś wywiad, w którym zarzutem wobec KK jest zarzut o milczenie. Pojedynczo hierarchowie nawet krytykują, ale problem pewnie tkwi w tym, że są podzieleni.Piszę o tym co widzę, słyszę i czuję. Powyższa teza była wielokrotnie stawiana w przestrzeni publicznej przez osoby o znacznie większym od mojego autorytecie. Choćby ostatnio przez o. dominikanów biorących udział w dyskusji na temat polskiego Kościoła. Czy Oni także są paranoikami?
Milczenie Kościoła w momencie, gdy jako autorytet moralny powinien krzyczeć, wynika właśnie z tej wspólnoty interesów hierarchów i prawicowych polityków. Choć Kościół wcale nie milczy, ale po wielokroć w ostatnich miesiącach wypowiedziami najwyższych hierarchów wspierał "dobrą zmianę" i wyrażał z jej powodu najwyższe zadowolenie. Czy analogiczne zachowanie Kościoła hiszpańskiego w czasach dyktatury Franco, także jest tylko moim wymysłem?
Cytat:Na katolik.pl na pewno nic takiego nie widać. Widać najwyżej prywatne poglądy moderatorów, które, mimo zbieżności, bynajmniej nie są identyczne.Na katoliku pisałem przez ponad dwa lata i moje poglądy, a pisałem na różne tematy, nikomu tam nie wadziły "Wyleciałem" z Katolika właśnie wtedy, gdy poruszyłem ten temat - pierwsze ostrzeżenie otrzymałem jakoś na początku tego roku. A potem poszło błyskawicznie - dwa miesięczne bany, pod byle pretekstem i wydalenie cichcem, którego publicznie nie ogłoszono.
My tu gadu, gadu, a w tle dzieją się rzeczy naprawdę ważne:
Ustawa pańszczyźniana
naprawdę istotne jest to, w jakim celu PIS stworzył takiego babola? Próbuje to rozkminić red. Krystyna Naszkowska w rozmowie z red. Janiszewskim z Radio TOK-FM:
Krystyna Naszkowska