exeter napisał(a): Powyższa teza była wielokrotnie stawiana w przestrzeni publicznej przez osoby o znacznie większym od mojego autorytecie. Choćby ostatnio przez o. dominikanów biorących udział w dyskusji na temat polskiego Kościoła.Podaj cytat, w którym o. dominikanin twierdzi coś o sojuszu Kościoła i narodowej prawicy. Chętnie się zapoznam.
Cytat:Milczenie Kościoła w momencie, gdy jako autorytet moralny powinien krzyczeć...Czy nie zauważyłeś, że ludzie popierający PiS wcale nie uważają, aby PiS łamał prawo? Najwyżej zgadzają się, że je nagina ale to tylko dlatego, bo to patrioci i działają dla dobra Polski. Czytasz jakieś prawicowe media? Czy w ogóle nie wiesz, co się dzieje obecnie w dyskursie politycznym, bo znasz tylko punkt widzenia jednej strony? Być może Ci umknęło, ale PiS stworzył cały front medialny.
A skoro tak, to dlaczego hierarchowie mieliby nie być również podzieleni tak, jak społeczeństwo? Zapewne są i to właśnie jest przyczyną, że nie mogliby ustalić wspólnego stanowiska nawet, gdyby mieli zabrać głos (choć sam pisałeś, że nie chcą się otwarcie mieszać w politykę). Dlatego sojusz mogą sobie zawrzeć najwyżej z Ojcem dyrektorem i to też tylko dla kasy w postaci dotacji itp.
To jest znacznie prostsze wyjaśnienie niż twierdzenie, że Kościół zawarł potajemne porozumienie z PiSem, aby pomóc im w wygraniu wyborów, by mogli etykę KK przełożyć na prawo, dzięki czemu ograniczą regulację poczęć i zamkną kobiety w domach utrwalając patriarchalizm, który pomoże im w zatrzymania spadku liczby wiernych lub nawet zwiększenia tej liczby i utrzymaniu władzy religijnej oraz bogactwa.
Sorry ale zwykle nikt nie myśli w tak pokręcony sposób, ani nie snuje takich diabolicznych planów. Poza tym to i tak nic by nie pomogło, ponieważ nie da się zakazać prezerwatyw (nikt nawet nie postuluje zakazu antykoncepcji hormonalnej), a nowoczesne metody naturalne są prawie tak skuteczne jak pigułki. Natomiast sam zakaz aborcji nic nie zmieni, bo w skali społeczeństwa jest bardzo rzadko stosowana. Do tego na takich decyzjach PiS bardzo szybko by stracił.
Na razie zamykają rządowy program in vitro, co jest dokładnym przeciwieństwem Twoich twierdzeń.
Cytat:Na katoliku pisałem przez ponad dwa lata i moje poglądy, a pisałem na różne tematy, nikomu tam nie wadziły "Wyleciałem" z Katolika właśnie wtedy, gdy poruszyłem ten tematMoże uznali to za przesadne oszczerstwa i trolling.
Cytat:wydalenie cichcem, którego publicznie nie ogłoszono.A to pewnie jednak był błąd, bo skoro już niewiele brakowało Ci do bana stałego, to nawet nie ma powodu do takich oszustw.
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.