Pilaster,
wybacz, odpowiem jutro - miałem dziś długi dzień w pracy.
Soul33,
Jeszcze jedno - wychowanie dzieci i kształtowanie ich światopoglądu nie odbywa się tylko w niedziele i święta, ale wymaga ciężkiej pracy rodziców przez siedem dni w tygodniu.
wybacz, odpowiem jutro - miałem dziś długi dzień w pracy.
Soul33,
Cytat:exeter, przypomnij, jak KK zyskuje na zamykaniu kobiet w domach, bo co i raz mi to umykaTradycyjny model religijności skończył się wraz z wyjściem kobiet z domów i podjęciem przez nie pracy zarobkowej. Co skutkowało zerwaniem przekazu płynącego do dzieci głównie od matek, ale także zmianą światopoglądu samych kobiet. Wystarczyły dwa, trzy pokolenia, by społeczeństwa z takim modelem rodziny uległy niemal całkowitej laicyzacji. Polscy biskupi zdają sobie z tego sprawę i rozumieją konsekwencje przyjęcia podobnego modelu rodziny i emancypacji kobiet, dla siebie i dla instytucji, którą reprezentują. To nie przypadek, że dla naszych biskupów głównym wrogiem są feministki i ideologia gender. Oni rozumieją te zależności i dostosowują do nich własną politykę. Kościół opiera się na kobietach, gdy je utraci, za pokolenie, góra dwa, go nie będzie. Jak już wcześniej napisałem, trudno się biskupom dziwić i trudno mieć do nich pretensje, ale warto rozumieć pobudki działania najważniejszej i najbardziej wpływowej organizacji społecznej w naszym kraju. Warto także samemu oceniać, czy polityka Kościoła zawsze służy polskiemu społeczeństwu?
Jeszcze jedno - wychowanie dzieci i kształtowanie ich światopoglądu nie odbywa się tylko w niedziele i święta, ale wymaga ciężkiej pracy rodziców przez siedem dni w tygodniu.

![[Obrazek: smile.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/smile.gif)