El Commediante,
Sądzę, że się mylisz. W naszym, Polski i reszty demokratycznego świata interesie, jest Rosja silna, z własnej woli odrzucająca imperialną tradycję. Rezygnująca z kolonialnych podbojów tak samo, jak zrobiły to inne europejskie potęgi, bez uszczerbku dla swojego znaczenia w świecie i położenia własnych społeczeństw. Rosja nie będąca dla reszty świata problemem, ale rozwiązaniem problemów.
A wtedy wzrost gospodarczy i swobody obywatelskie będą w zasięgu rosyjskiego społeczeństwa z korzyścią także dla nas. Chyba zalet współpracy gospodarczej z wielkim sąsiadem nie muszę uzasadniać.
Cytat:Co nie znaczy, że mamy go nagle popierać. W interesie Polski i wszystkich Polaków jest słaba Rosja, oddająca pola państwom zachodnim, najlepiej Polsce w pierwszej kolejności. Rosja wycofana z Ukrainy i Białorusi, a nawet z własnego terytorium, pozwalająca na przepływ kapitału w kierunku Europy, w zamian zyskująca stabilizację, wzrost gospodarczy i swobody obywatelskie. Wszystko idzie właśnie w tym kierunku, a te wszystkie Gruzje, Krymy i Syrie mają tylko sprawić wrażenie, że sytuacja jest inna.Jeśli dobrze zrozumiałem przekaz zawarty w powyższych zdaniach, chcesz osłabienia Rosji. To woda na młyn argumentacji Gladiatora i innych klakierów Putina - gryzę, gdyż wszyscy inni chcą mnie osłabiać.
Sądzę, że się mylisz. W naszym, Polski i reszty demokratycznego świata interesie, jest Rosja silna, z własnej woli odrzucająca imperialną tradycję. Rezygnująca z kolonialnych podbojów tak samo, jak zrobiły to inne europejskie potęgi, bez uszczerbku dla swojego znaczenia w świecie i położenia własnych społeczeństw. Rosja nie będąca dla reszty świata problemem, ale rozwiązaniem problemów.
A wtedy wzrost gospodarczy i swobody obywatelskie będą w zasięgu rosyjskiego społeczeństwa z korzyścią także dla nas. Chyba zalet współpracy gospodarczej z wielkim sąsiadem nie muszę uzasadniać.
Cytat:Moja różnica zdań z pilastrem polega na tym, że on przypisuje to niekompetencji rosyjskich elit. Ja przypisuję to sytuacji geopolitycznej i innym czynnikom na które ludzie nie mają wpływu.Commediancie, ludzie zawsze mają wpływ na rozwój wydarzeń. A wygląda na to, że Rosjanie nie mieli w ostatnich dekadach szczęścia do wybitnych przywódców. Zabrakło w Rosji ludzi kalibru Charles de Gaulle'a, Joopa den Uyla, czy lorda Louias Mountbattena.
Cytat: Jedyna nadzieja dla Putina teraz to pomoc USA w momencie kluczowej rozgrywki z Chinami.Zgoda, jednak na razie Putin wyjątkowo nieskutecznie o tę pomoc zabiega.