Cytat:W szczególności największe znaczenie mają wolny rynek i brak zasiłków.Nic z tych rzeczy. Jedyne co ma znaczenie to prawo i procedury imigracyjne. Podstawą do legalnego zatrudnienia i pobierania jakichkolwiek świadczeń jest legalny pobyt na terenie kraju. Bez pierwszego nie ma drugiego.
Cytat:Ponieważ zaś polityka PIS przebiega w przeciwnym kierunku, czyli likwidacji wolnego rynkuNic takiego nie ma miejsca, ponieważ obiekt, który rzekomo likwiduje PiS nigdy na tych ziemiach nie istniał i nie zaistnieje.
Historia cywilizacji to historia rynku nie wolnego, lecz takiego, który był regulowany np. odpowiednim prawem gospodarczym.
Cytat: Natomiast myślenie plemienne powinno ustąpić myśleniu w kategoriach cywilizacji. Granice cywilizacji nie przebiegają wzdłuż kolorów skóry.Zostaw to dla siebie. Ja jednak wolę przypisywać siebie do wybranych grup, społeczności, według np. przynależności religijnej, państwowej czy też narodowej. Z powodów praktycznych ( podziały polityczne), normatywnych (podziały religijne) czy też tradycyjnych i praktycznych (podziały narodowe).
Wątpię też abym czuł się częścią tego co nazywasz sobie cywilizacją chrześcijańską, ponieważ jak już zdążyłem zauważyć termin ten służy tobie za worek na bliskie Ci ideały i koncepcje (np. liberalna koncepcja jednostki w społeczeństwie, która jest chociażby sprzeczna z nauczaniem w ramach mojego wyznania).
Bardzo rewolucyjny ten twój postulat, bardzo redukujący świadomość społeczną, która budowała się przez setki a nawet tysiące lat.
Od takich postulatów wolę się trzymać jednak z daleka.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN