Soul33,
Jeśli potraktowałeś go jako źródło wiedzy o tematyce gender, popełniłeś błąd. Taki sam skutek przyniosłoby traktowanie nazistowskiej antyżydowskiej propagandy, jako źródła wiedzy o Starszych Braciach a Wierze.
Jeśli naprawdę chcesz zrozumieć czym są badania nad płcią kulturową i poznać przyczyny tego, że właśnie ta dyscyplina badań naukowych wywołała tak ostrą reakcję Kościoła, przeczytaj pierwszy z zalinkowanych artykułów:
"Ten straszny gender" Z kim idzie na wojnę Kościół
Cytat:Coraz weselej. Teraz jeszcze gender okazał się być emancypacją kobiet.Zakładam, że rozmawiam z ludźmi inteligentnymi i dysponującymi pewną wiedzą. Dlatego zdziwił mnie Twój post. Przecież zalinkowany artykuł pochodzi z kościelnego tygodnika Niedziela i jest typowym materiałem propagandowym, którego celem jest zindoktrynowanie odbiorcy, a nie dostarczenie mu obiektywnej wiedzy. Zamieściłem go by dowieść Pilastrowi, jak wielkie znaczenie przykłada Kościół do walki z niezależnymi kobietami i jak wielkie działa wytacza przeciwko nim w tej walce.
Tymczasem w podanym przez exetera linku:
Shulamith Firestone w swej książce The Dialectic of Sex (Dialektyka płci), opublikowanej w 1970 r.: "...celem rewolucji feministycznej jest nie tylko usunięcie przywilejów mężczyzn, co było celem ruchu feministycznego, lecz wyeliminowanie różnicy między płciami; różnice płciowe nie będą już więcej miały żadnego znaczenia”.
Czyli absurdalna idea, całkowicie obalona przez naukę.
"Według Firestone, istotą ucisku kobiet jest macierzyństwo i wychowywanie dzieci. Ci, którzy popierają to stanowisko, uważają, że aborcja na żądanie, antykoncepcja, całkowita wolność seksualna, zatrudnienie kobiet i przetrzymywanie dzieci we wspomaganych przez państwo żłobkach są warunkami koniecznymi do wyzwolenia kobiet."
Jeśli potraktowałeś go jako źródło wiedzy o tematyce gender, popełniłeś błąd. Taki sam skutek przyniosłoby traktowanie nazistowskiej antyżydowskiej propagandy, jako źródła wiedzy o Starszych Braciach a Wierze.
Jeśli naprawdę chcesz zrozumieć czym są badania nad płcią kulturową i poznać przyczyny tego, że właśnie ta dyscyplina badań naukowych wywołała tak ostrą reakcję Kościoła, przeczytaj pierwszy z zalinkowanych artykułów:
"Ten straszny gender" Z kim idzie na wojnę Kościół