Rodica napisał(a): Ja zrozumialam, że Soul bardzo sie zbulwersował tym, że kobiety jako ogół będą mogły swobodnie rozporządzać swoją własnością prywatną i środkiem produkcji jakim jest ich ciało.Nie jestem adwokatem Soula, ale powyżej widziałem co najwyżej referowanie stanowiska KK. Być może Soul podziela to stanowisko, ale ja tego nie odnalazłem.
Cytat:Wśród katoliczek sporo jest cnotek, nie wiem dlaczego mu przeszkadza, że część kobiet świadomie podejmuje życie seksualne. Ma do wyboru do koloru.Z tego co widziałem Soul mówił o własnych preferencjach... rozszerzając je na ogół mężczyzn. Widocznie po prostu woli kobiety, u których "licznik" nie przekorczył jeszcze pewnej granicy.
Cytat:Kompleks madonny - ladacznicy ma swoje pochodzenie w religii katolickiej, przez co mężczyźni mają problem z zaakceptowaniem kobiecej seksualnosci.Au contraire madamme, ten kompleks jest dużo starszy, został co najwyżej utrwalony w kulturze chrześcijańskiej i związany z pewnymi postaciami religijnymi. Ale już w ach-tak-wolnej Grecji kobiety "szanowne" miały przywilej noszenia czegoś, co dziś nazwalibyśmy czadorem, na znak swojej czci.
Cytat:Te które się dają wepchać w schemat cnotek mają najprawdopodobniej zerowe libido i potem je boli głowa.Brzmi to jak zwalanie "cnotliwości" na poziom hormonów. A ja myślałem, że libido, oprócz hormonów, jest sterowane przez sposób życia. To znaczy że te, które żyją cnotliwie, mają w efekcie niższe libido.
A o bólach głowy to różnie się słyszy, w końcu od czego jest aspiryna
Cytat:Czyli głupi, niefajny, arogancki cham jest zazwyczaj wierny jak pies. Jest taka regułaSerio? Pierwsze słyszę.
Cytat:Nie chodziło mi o biedę materialną raczej niezdolność wyobrażenia sobie czegoś wiecejZabrzmiało inaczej.
A chodzi o coś innego. Nazwałbym to, hierarchię wartości. Tylko nie przypinałbym to do tego Masłowa. Po prostu dla jednego trwałość małżeństwa i wychowanie potomstwa placują się wyżej, niż intelekualne, seksualne czy emocjonalne rozrywki. Dla innych na abarot. Jednak nie oznacza to od razu wykluczenia tych kryteriów, które są na drugim czy trzecim miejscu.
Gdyby tak było, to nie byłoby starych panien, bo wszyscy faceci braliby "cnotliwy" materiał nie oglądając się na inne kryteria doboru. Ale tak nie jest.
Cytat:Miałam taką nadzieję, aczkolwiek w Polsce staroświckość jest normą. Najpierw dzieci z cnotką a potem rozwód i kolejny związek już bardziej dobrany.Jeżeli już jedziemy stereotypami to: najpierw ciąża z "cnotką", co to jej się cnotę ukradło, potem ślub, stwierdzenie, że samo dziecko to za mało jak na spoiwo małżeńskie i rozwód. Czyli pochopność wyboru z dodatkowym wymuszeniem czasowym.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!