Dragula napisał(a):Cytat:W języku hebrajskim na określenie obwodu używano najczęściej słowa 'qav', ale w 1Krl 7:23 użyte zostało słowo 'qaveh', które oznacza to samo, jednak różni się od ' qav' wartością liczbową.I tak wartość qav=106, natomiast qaveh=111Cytat:Żydzi wówczas nie znali tych liczbnie znali ale używali
Nie znali i nie używali, gdyż liczby te w praktyce wówczas nie istniały.O wartości liczbowej liter,wyrazów, wersetów w języku hebrajskim można mówić dopiero ok. 200 lat p.n.e.Wykorzystałem je po to, by odpowiedzieć na pytanie kuriozusia odnośnie dokładniejszego przybliżenia liczby pi.
Dragula napisał(a): I o to się rozchodzi, że jeśli PŚ jest w każdym słowie prawdą absolutną, to nie może zawierać uproszczeń więc pi musi być trzy, bo tak sobie jakiś Żyd zapisał ten konkretny rozdział
Napisałem, że PŚ mówi prawdę, bo tak jest.Prawda ta musi być tak podana , aby była zrozumiana czy to 3 tys.lat temu, czy też współcześnie.Ja nie mam z tym większych problemów, ale za to Ty uważasz się za mądrzejszego od Ducha Św., gdyż chętnie udzieliłbyś mu wskazówek, co i jak należałoby w tekście napisać.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3