DziadBorowy napisał(a):lorak napisał(a): oczywiście że Macierewicz się nie przyzna jeśli to jego wina, tak samo jak druga strona nie przyzna jeżeli było inaczej. nie znając więc samych dokumentów jak ty chcesz rozstrzygnąć jaka jest prawda w tym przypadku? np. twierdzisz, że MON celowo uparł się przy takich warunkach offsetu (swoją drugą przydałoby się lepsze źródło niż "głosy") a Macierewicz, iż od początku (czyli jeszcze za PO) takie były i to strona francuska nie chciała się z nich wywiązać. jak więc zdecydować komu zaufać?
Przydałoby się mieć lepsze źródło, ale sam przyznałeś, że Macierewicz się nie przyzna i zwali winę na Francuzów i PO, więc bazuję na tym co mam.
napisałem również, że druga strona będzie tak samo szła w zaparte byle dowalić rywalowi, bo tacy są niestety nasi politycy. tak więc nie rozumiem jak możecie tutaj cokolwiek definitywnie rozstrzygać opierając się na zaufaniu stronie, której poglądy są akurat zbieżne z waszymi.
Cytat: W każdym razie nie widzę powodów dla których Francuzi mieliby udupiać korzystny dla nich kontrakt, za to widzę powody dla których miałby robić to rząd PIS.
czemu nie dopuszczasz możliwości, że te warunki offsetu były dla naszego kraju niekorzystne, ale konstrukcja umowy pozwalała MON dopominać się o to, aby były lepsze? (zresztą jeśli umowa zostałaby zerwana tylko przez złą wiarę, bez żadnych podstaw formalnych, to pewnie czekałby nas proces wytyczony przez francuzów.)
Roan Shiran napisał(a): Ja poświęciłem 5 minut i żałuję. Macierewicz nie podał żadnych konkretów, ba, sam przyznał, że ich nie zna, więc o czym tu mówić? Ciężar dowodu w tej sprawie spoczywa na tych osobach, które twierdzą, że umowę uwaliła strona francuska,
jaki dowód byłby tu dla ciebie przekonywujący skoro pewnie wgląd w dokumenty jest niemożliwy? poza tym taki sam ciężar dowodu spoczywa na osobach twierdzących, że umowę uwalił Macierewicz - a jakie to dowody są przedstawiane?
poza tym co z argumentem o kosztach wyższych niż porównywalne przetargi w innych krajach? przecież to nie jest tak, że tylko my chcieliśmy mieć śmigłowce napakowane specjalistycznym sprzętem i przeznaczone do różnych zadań.
....jak łatwo wywołać echo w pustych głowach.