Pozwolę się wtrącić.
Buahuahua, ale już niedługo, już niedługo...
(Oj, to poszło otwartym tekstem).
lumberjack napisał(a): Jednak w krajach, w których jest wielu chrześcijan kobiety mogą kierować samochodami. W islamskiej Arabii Saudyjskiej kobiety mają zakaz prowadzenia samochodu.Straszne. Podaj jeszcze inne kraje, w których ten zakaz obowiązuje. Iran? Nope. Irak? Nein. Afganistan? Njet. Sudan, Somalia? Nic mi nie wiadomo. Wymieniłem kraje, w których szariat obowiązuje lub obowiązywał i w których kobietom jest, ten, niewesoło. Być może coś przeoczyłem, czekam na uzupełnienie.
Cytat:Zmiany jednak nie postępują stale w jednym kierunku.Fakt, w Iraku żyło kiedyś ponad milion chrześcijan, teraz jest ich parędziesiąt tysięcy. Ot tak sobie wyjechali, bez żadnego specjalnego powodu.
Cytat:Nie zagrozi, bo niezależnie od napływu muzułmanów kobiety i mężczyźni nie są sobie równi. Nie są, nie byli i nie będą.No faktycznie, tylko pytanie jest, jakie konsekwencje wynikają z tej nierówności. A jakie nie. Pewne rzeczy uważane w "patriarchacie" za przywileje (brak obowiązku służby wojskowej, zakazy ciężkich prac) są w "dżenderyzmie" uważane za dyskryminację.
Cytat:Dlaczego uważasz, że ludzie, którzy nie odróżniają prawa świeckiego od religijnego poprawią stan naszego prawa? Przecież u nich, tam gdzie jest szariat, tam prawo religijne jest prawem państwowym...Szariat w Syrii? Chyba tylko na terenach opanowanych przez IS.
Cytat:Tej części tekstu w ogóle nie ogarniam. W czym mężczyźni mają ustępić miejsca kobietom? W byciu imamami? Chodzi Ci o to, żeby kobiety były imamkami? Rozmawiałaś o tym z muzułmanami?Być może chodzi o to, że część muzułmanów "nawróci się na dżenderyzm"? Czy coś w tym stylu? Wykluczone nie jest, choć nie oczekiwałbym zbyt wielkich przesunięć.
Cytat:Mieszkasz na pewno w kraju, w którym są oni mniejszością. Jak jesteś taka odważna, to pojedź w miejsce, gdzie to oni są gospodarzami. Zobaczymy jak Cię potraktują gdy im objawisz swoje poglądy.Turcja, Indonezja, Maroko...
Cytat:Dostosowują się, bo nie stanowią jeszcze odpowiedniej siły, by narzucić innym swoje poglądy.
Buahuahua, ale już niedługo, już niedługo...
(Oj, to poszło otwartym tekstem).
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!