białogłowa napisał(a): @bert, przecież nikt nie deklarował, że ma zamiar wymieniać kraje muzułmańskie, gdzie obowiązuje zakaz prowadzenia samochodów przez kobiety, dlaczego więc miałby to robić?Bo ten zakaz był argumentem przeciwko wpuszczaniu imigrantów muzułmańskich / uciekinierów wojennych / gospodarczych (niepotrzebne skreślić). Nie słyszałem, żeby jakaś znacząca fala migrantów z Arabii Saudyjskiej pukała do wrót UE.
Jeszcze gorzej, jeżeli ten wpis miał być reprezentatywny dla całego Islamu. Już specjalnie wymieniłem kraje, gdzie Szariat obowiązuje w całości lub częściowo. Bo analogicznie są też kraje, gdzie on nie obowiązuje.
Cytat:Poza tym właściwie co z tego, że istnieje formalny brak zakazu skoro kobieta kierowca i tak spotyka się na ulicach z motywowaną kulturowo niechęcią?
(...)
I.t.d., i.t.p.
Głupio się czuję pisząc o tym, wiesz dlaczego? Bo wszyscy to wiedzą, Jonie Snow
Wiem, mógłbym wymienić jeszcze parę gorszych rzeczy. Takich naprawdę gorszych. Ba, niektóre z tych gorszych rzeczy zostało lub zostaje wprowadzanych od niedawna. I, co ciekawe, fala migracji czesto jest skorelowana czasowo z tym wprowadzaniem...
Ale czasami wiesz, lubię wbijać szpile do dyskusji. Przykładowo ciąg logiczny w powyższym przykładzie był nieco wątpliwy: Imiranci muzułmańscy są zagrożeniem idei równouprawnienia płci, bo w dalekiej Saudyjskiej Arabii kobiety nie mają prawa do prawka... to tak, jakby w USA argumentem przeciw przyznaniu Polakom wiz była wojna w Donbasie. Ci Słowianie tacy wojowniczy...
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!