magicvortex napisał(a): ten sam link co powyżej
I - jeszcze raz przepraszam - te same pierdoły.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Masa_spocz...#Definicja
Niestety nie podam Ci lepszego opracowania w języku polskim. Na niemieckiej wikipedii stoi jak wół, że podanie we wzory masy spoczynkowej fotonu wartości większej od zera prowadzi do błędu wzoru. Sorry, fizyk ignorujący tę zasadę nie różni się od matematyka, który próbuje dzielić przez zero.
Cytat:Nie ma to jak się jednocześnie z kimś zgodzić i go zirytować :/
Ponoć to częściej mi się zdarza.
Cytat:Ok, poczytam, pewnie masz rację. Po prostu bardzo łatwo mi jest sobie wyobrazić że nawet jedna planeta bez innych interferencji będzie miała przesuwające się peryhelium, nawet bym się zdziwił gdyby nie miała.
No właśnie astronomowie byli odwrotnie zdziwieni, że miała. Zgodnie z teorią Kepplera - nie powinna mieć. Tak trasy planet jak i ich prędkość były opisane w stanie idealnym, bez zmian peryhelium, punkty ogniskowe elipsy są stałe. Newton to tylko potwierdził.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_Keplera
Cytat:Przecież nie mówię o żadnych sprężynkach. Kpisz sobie ze mnie.
Chcę tylko pokazać słabość modelu klasycznej fizyki. Ani Newton ani Keppler nie pokazali, co przyciąga planety. Potrafili tylko / aż pokazać prawidłowości z tym związane. Nie bez powodu ludziom ciężko było przyjąć model kopernikański, gdyż oznaczało to nie tylko pożegnanie z centralnym położeniem Ziemii, ale też pożegnanie z koncepcją "sfer niebieskich". (Wprawdzie oryginalne dzieło Kopernika jeszcze się tym pojęciem posługuje, jednakże jego kontynuatorzy coraz bardziej się od niego oddalają). Gdyby planety były na "sferach", nie trzeba byłoby wyjaśniać, co takiego je trzyma między sobą. A tak?
Cytat:Spoko, nie przeczę przecież, ufam naukowcom w tej sprawie. Po prostu interesują mnie detale. Jaka dokładnie różnica pomiędzy fizyką klasyczną a relatywistyczną powoduje że obliczenia zaczynają się zgadzać. Dodanie prędkości światła w odpowiednim miejscu?
Kiedyś czytałem dokładniejsze opracowanie na ten temat, dziś podaję głównie z pamięci i ze źródeł internetowych. Generalnie prędkość, to Szczególna Teoria Względności (ta od światła). A masa to Ogólna Teoria Względności (ta od grawitacji). Obie powodują zniekształcenia czasoprzestrzeni, ale na różne sposoby. Patrz wyżej, opis "efektów relatywistycznych" dla satelitów GPS. Przy Merkurym także zachodzą oba efekty, bo obiekt porusza się z pewną prędkością (STW) i w polu grawitacyjnym (OTW). Przy czym, o ile pamiętam, efekt OTW dla Merkurego jest bardziej znaczący. Ale sumuje się oba.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!