Głupi Jaś napisał(a): Co do typów zegarów, mam na myśli wszystkie zbadane pod tym kątem typy zegarów. Prawdę powiedziawszy nie wiem jakie były sprawdzane i jakie jest sens sprawdzać.
no właśnie wygląda na to że dopiero atomowe są na tyle dokładne że można precyzyjnie efekt mierzyć, no chyba że masz jakiś link do dokładnych badań innych zegarów niż atomowe, bo że masz na myśli wszystkie to ja wiem ale to mi nie starcza
Głupi Jaś napisał(a): Teorie Względności (Szczególna i Ogólna) przywidują dość dokładnie kiedy i co ważniejsze też o ile, mają przyspieszać i zwalniać zegary pod wpływem grawitacji i prędkości. Pod kątem testowania TW przemieszczano zegary na duże odległości samolotami i zachowywały się one tak jak przewidywała teoria. Oczywiście zegary miały dokładność potrzebną do pomiaru zmian. TW przywiduje, że dowolny typ zegara, od atomowego, poprzez wahadłowy, aż do naszego wewnętrznego będą się zachowywały identycznie. TW testowano i nadale się tastuje przy pomocy coraz dokładniejszych narzędzi i jak na razie nie znaleziono niczego co by je podważyło.
Wcześniej wymienione linki mówią tylko o zegarach atomowych. Masz linki do testowania innych zegarów niż atomowe? Proszę podaj. Przy okazji, jak wyniesiemy klepsydrę na orbitę to się zatrzyma, ale nie mówi to nic o zmianie czasu. Tak wiem że to przykład ekstremalny ale ma być pewną analogią a nie dowodem. Obawiam się że muszę wejść w tryb "nie wierzę na słowo" w tym temacie więc im więcej źródeł tym lepiej.