Głupi Jaś napisał(a): Nie wtedy, gdy umieścimy ją w wirówce. Zwracam Twoją uwagę, że jak z zegara Atomowego wyciągniemy baterię, to też się zatrzyma.
To nic nie wnosi, pochodnia pod wodą zgaśnie... no chyba że umieścimy ją w bąbelku powietrza. Z klepsydry jak wyjmiemy piasek to też przestanie działać. Nie o to chodziło w analogii, tylko o to ze działanie klepsydry zależy od grawitacji.
Głupi Jaś napisał(a): Załóżmy, że masz rację i TW nie jest poprawna, a dokładność GPS zawdzięczamy temu, że grawitacja ma wpływ na bieg zegarów atomowych przypadkowo bardzo zbliżony do przewidywanej przez TW dylatacji czasu. Pozostaje do wyjaśnienia całe mnóstwo zjawisk przewidzianych przez TW i faktycznie zaobserwowanych ale nie wywołanych przez niepoprawną przecież TW, tylko przez inne nieznane przyczyny, które przypadkowo są takie jak przewiduje TW. Takich przypadków jest naprawdę sporo.
Ależ spoko, warto się nim przyjrzeć. Oraz ja nie twierdzę że one nie zachodza, albo ze mam rację, próbuję tylko zrozumieć jak wykluczono pewne rzeczy.
Głupi Jaś napisał(a): Począwszy od uginania się światła w polu grawitacyjnym, poprzez wędrówkę peryhelium planet
O tym mówiliśmy wcześniej i pytanie skąd założenie że pole grawitacyjne nie może uginać światła? Oraz co takiego w wędrówce peryhelium jest względne? Układ słoneczny nie jest w idealnej równowadze oraz leci przez galaktykę, w moich oczach drobne zmiany w orbitach są spodziewane.
Głupi Jaś napisał(a): , aż po zmianę prędkości obrotowej pulsarów i odkryte ostatnio fale grawitacyjne.
ok, co z nimi?
Głupi Jaś napisał(a): Dlaczego mam zakładać, że spowolnienie zachodzi tylko dla zegarów atomowych, skoro TW, dobrze tłumacząca inne zjawiska, przewiduje, że spowolnienie zachodzi dla każdego zegara?
Nie każę Ci zakładać nic takiego, ale założenie w drugą stronę też może być złe. Bo jeśli jesteś w błędzie to głównie dlatego ze nie masz ochoty (lub aktualnie możliwości) przetestować innych zegarów. Ale mam nadzieję że nie obwiniasz mnie za zadawanie pytań w momencie kiedy w mojej głowie puzzle do siebie nie pasują. Swoją drogą jak powstał wzór Lorentza?