exeter napisał(a): W mojej ocenie nie ma możliwości odizolowania naszego kraju od światowych procesów demograficznych - cena za to byłby dramatycznie wysoka.
Jaka? Spokój? Wolę sam decydować o tym kogo wpuszczę do swojego domu niż patrzeć na jakieś "trendy".
exeter napisał(a): to nam wisi zagrożenie Polski ze Wschodu.
O jakim zagrożeniu mówisz? Tego podupadającego molocha Rosji? Poza tym kiedy to mieszkańcom zachodu zależało na jakimś bezpieczeństwie Polski?
Bezpieczniejsi zdecydowanie będziemy nie mając u siebie muslimów i wewnętrznych niepokojów społecznych.
exeter napisał(a): I niech Unia odbierze Polakom środki infrastrukturalne - nam się one bardziej przydadzą.
Taki będzie skutek nakręcania antyimgranckiej histerii przez niektóre środowiska polityczne w naszym kraju.
Nie wiedziałem, że w umowie o akcesji do UE była mowa o tym iż przestaniemy decydować o tym kogo przyjmujemy do siebie. To jest decyzja ludzi tu mieszkających.
exeter napisał(a): Nie zrozumiałeś przesłania zawartego w moim poście do kolegi Ergo Proxy. Fart o którym pisałem miał miejsce ponad 5000 lat pne. To wtedy do Polski dotarły z Bliskiego Wschodu uprawa roślin i hodowla zwierząt.
Z Bliskiego Wschodu? Czyli mówisz o tych farciarzach z Syrii? Faktycznie tam powstawały pierwsze imperia. Imperium Perskie np. jeszcze w czasie gdy dominującą religią był Zaratusztrianizm.
exeter napisał(a): Jesteś farciarzem, potomkiem innych farciarzy.
A kto nie jest? Może nie Aborygeni oraz Indianie Ameryki Północnej. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu to więksi farciarze niż ja.
Żarłak napisał(a): Dla exeteroidów nie jest ważna osobista historia rodzinna, przeszłość kraju i jego obywateli. Jedynym kryterium jakie się liczy w ocenie "słuszności" przyjmowania imigrantów jest to, że:
- wg nich jest to nieuniknione,
- mają gorzej, niż Europejczycy,
- "bo tak jest sprawiedliwie",
- bo każdy biały człowiek jest winny i musi robić dobrze innym nacjom nie należącym do białej mniejszości.
Itd. itp. fałsz, który trudno sensownie uargumentować.
https://buelahman.files.wordpress.com/20....jpg?w=800
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
― Ignacy Daszyński