exeter napisał(a): To nie jest wyłącznie kryzys ekonomiczny, należałoby go nazwać kryzysem cywilizacji. Jako taki wywołuje powszechny niepokój i obawy o przyszłość. W takim stanie ludzie nie myślą racjonalnie ani nie podejmują racjonalnych decyzji.
A jakie jest racjonalne myślenie? Wpuszczenie do Europy wszystkich biednych ludzi z całego świata?
exeter napisał(a): Choćby w naszym kraju wizja 10 tys. uciekinierów z Syrii, którzy i tak wyjechaliby szybko do Niemiec, wywołała histeryczną reakcję i skutkowała oddanie władzy szaleńcom i radykałom.
Seks bez zabezpieczeń z osobą chorą na HIV też nie zawsze kończy się zarażeniem osoby zdrowej, ale jednak sama myśl o takim czymś wywołuje (przynajmniej u mnie) "histeryczną" reakcję.
W naszym kraju ludzie i tak mają sporo różnych problemów, więc chcą mieć spokój przynajmniej od imigrantów.
exeter napisał(a): oddanie władzy szaleńcom i radykałom.
Nie zauważyłem, żeby ONR doszedł do władzy.
exeter napisał(a): To po pierwsze, a po drugie, ostrze niechęci, lub nawet nienawiści do obcych kierowane jest w stanie emocji na ślepo, czego dobitnym przykładem jest reakcja Brytyjczyków na obecność Polaków na Wyspach, którzy dalibóg ciężko pracując są "czynnikiem napędzającym brytyjską gospodarkę".
Polacy są konkurencyjni i lepsi od Brytyjczyków, więc ci ostatni ich nie lubią. Tak samo jak mnie Niemcy nie będą lubić jeśli nauczę się niemieckiego, pojadę do ich kraju i zacznę robić remonty za połowę stawki, którą biorą niemieckie firmy remontowe.
Muzułmanie nie są lubiani z zupełnie innych powodów...
exeter napisał(a): Ale to nie ma znaczenia, dla ich pozbycia się Brytole byli gotowi nawet wyjść z Unii i zrobić sobie kuku.
A może Brytole nie chcieli pani Merkel, która chciała im rozkazywać ilu imigrantów, jakich i skąd ma UK każdego roku przyjmować.
exeter napisał(a): Być może dlatego, że dotąd żaden Azjata nie wysadził się w restauracji, ani na pełnym ludzi stadionie. Oczko
A nie wysadził się, bo nie wyznaje islamu, a jak przyjeżdża do danego kraju, to po to, żeby pracować i żyć normalnie, a nie na socjalu.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać