znaLezczyni,
lumberjack,
Zmierzenie się z licznymi problemami światowej cywilizacji zasługuje na oddzielny wątek i znacząco przekracza moje kompetencje. Ale na czele listy postawiłbym kontrolę nad globalnym kapitałem, zmiany klimatyczne i środowiskowe, a także o czym już pisaliśmy na forum - wprowadzenie kontroli przyrostu ludzkiej populacji.
To o czym napisałeś, wymaga scentralizowanego systemu ochrony europejskich granic i europejskiego systemu przydziału uchodźców, przed czym nasz pożal się Boże rząd broni się rękami i nogami.
Wybranie na głównego sojusznika Polski w Unii kraju, który po pół roku z niej wyszedł, oparcie polskiego bezpieczeństwa o "sojusz" Międzymorza, gdzie każdy kraj ma odmienne, często zbieżne z polityką Rosji interesy a pójście na zwarcie z najważniejszymi partnerami w Unii, wreszcie bezgraniczne zawierzenie Ameryce, tej Ameryce która po wyborach prezydenckich może nas sprzedać Putinowi, nie jest przejawem szaleństwa i radykalizmu w polityce?
Mógłbym jeszcze napisać o "rozedrganiu" w polityce wewnętrznej i ekonomii, które skutkują gwałtownym hamowaniem polskiej gospodarki, o wyraźnym kursie na autorytaryzm i wielu innych.
Kto wie, może ONR byłby od lepszy od rządów Kaczyńskiego?
Cytat:Z ciekawości, czy masz rację, pogooglowałam sobie o azjatyckich terrorystach dokonujących zamachów w publicznych miejscach. Jak sobie też pogooglujesz, to zobaczysz, że nie masz racji.Wybacz mi, strzeliłem "babola". W zaćmieniu umysłu napisałem o "Azjatach" w kontekście Wietnamczyków wskazywanych przez lumbera. Masz oczywiście rację, Azjatami są także Pakistańczycy, Malezyjczycy, czy Filipińczycy, wyznający Islam i mający na swoim koncie wiele zamachów terrorystycznych, choć dokonywanych najczęściej w swoich krajach.
lumberjack,
Cytat:A jakie jest racjonalne myślenie? Wpuszczenie do Europy wszystkich biednych ludzi z całego świata?Nie wiem. Na pewno nie jest nim ogradzanie się od świata murem i udawanie, że ten nie istnieje.
Zmierzenie się z licznymi problemami światowej cywilizacji zasługuje na oddzielny wątek i znacząco przekracza moje kompetencje. Ale na czele listy postawiłbym kontrolę nad globalnym kapitałem, zmiany klimatyczne i środowiskowe, a także o czym już pisaliśmy na forum - wprowadzenie kontroli przyrostu ludzkiej populacji.
To o czym napisałeś, wymaga scentralizowanego systemu ochrony europejskich granic i europejskiego systemu przydziału uchodźców, przed czym nasz pożal się Boże rząd broni się rękami i nogami.
Cytat:Seks bez zabezpieczeń z osobą chorą na HIV też nie zawsze kończy się zarażeniem osoby zdrowej, ale jednak sama myśl o takim czymś wywołuje (przynajmniej u mnie) "histeryczną" reakcję.Jeżeli z powodu irracjonalnej obawy przed kilkoma tysiącami uchodźców rozwalimy europejską wspólnotę, a takie będą konsekwencje nacjonalistycznej, histerycznej polityki europejskich radykałów, w tym PISu, konsekwencje tego dotkną nas wielokrotnie mocniej i sami będziemy temu winni. Chowanie głowy w piasek i wypinanie kupra, nie jest najlepszą, ani najmądrzejszą taktyką.
W naszym kraju ludzie i tak mają sporo różnych problemów, więc chcą mieć spokój przynajmniej od imigrantów.
Cytat:A szkoda.exeter napisał(a): napisał(a):oddanie władzy szaleńcom i radykałom.
Nie zauważyłem, żeby ONR doszedł do władzy.
Wybranie na głównego sojusznika Polski w Unii kraju, który po pół roku z niej wyszedł, oparcie polskiego bezpieczeństwa o "sojusz" Międzymorza, gdzie każdy kraj ma odmienne, często zbieżne z polityką Rosji interesy a pójście na zwarcie z najważniejszymi partnerami w Unii, wreszcie bezgraniczne zawierzenie Ameryce, tej Ameryce która po wyborach prezydenckich może nas sprzedać Putinowi, nie jest przejawem szaleństwa i radykalizmu w polityce?
Mógłbym jeszcze napisać o "rozedrganiu" w polityce wewnętrznej i ekonomii, które skutkują gwałtownym hamowaniem polskiej gospodarki, o wyraźnym kursie na autorytaryzm i wielu innych.
Kto wie, może ONR byłby od lepszy od rządów Kaczyńskiego?
Cytat:Polacy są konkurencyjni i lepsi od Brytyjczyków, więc ci ostatni ich nie lubią. Tak samo jak mnie Niemcy nie będą lubić jeśli nauczę się niemieckiego, pojadę do ich kraju i zacznę robić remonty za połowę stawki, którą biorą niemieckie firmy remontowe.Polacy są przez część Brytyjczyków nielubiani nie dlatego, że dobrze pracują, tylko dlatego, że są inni, obcy. Mitem jest wielkość angielskiego socjalu wypłacanego imigrantom, natomiast prawdą, ciężka, efektywna praca polskich imigrantów. Ale ona jest w tym kontekście bez znaczenia. Polaków jest zwyczajnie na Wyspach zbyt wielu i są zbyt obcy, tak samo jak obcy są ludzie o wyglądzie południowców, czytający Koran, dla Niemców, Belgów i Francuzów.
Muzułmanie nie są lubiani z zupełnie innych powodów...
Cytat:A może Brytole nie chcieli pani Merkel, która chciała im rozkazywać ilu imigrantów, jakich i skąd ma UK każdego roku przyjmować.Brytole nie chcieli Polaków, Litwinów i Rumunów, którzy już są na Wyspach i dlatego na złość mamie sparzyli sobie paluszek.
Cytat:A nie wysadził się, bo nie wyznaje islamu, a jak przyjeżdża do danego kraju, to po to, żeby pracować i żyć normalnie, a nie na socjalu.Sądzę, że to jest tylko kwestia skali, jeśli ciężko pracujących i żyjących normalnie(czyli po swojemu)Wietnamczyków i Chińczyków będzie nad Wisłą zbyt wielu, zaczną nam przeszkadzać ich hermetyczność, odmienność kulturowa, etniczne mafie i wiele innych zjawisk z tym związanych. Np. w mojej okolicy poszła fama iż Chińczycy pracujący w halach targowych w Wólce Kozodawskiej wyłapują i kradną psy w celach kulinarnych. Znam osobiście ludzi, którym psy ukradziono i podobno sprawiono na mięso. To samo opowiadają Anglicy o Polakach - głośna była sprawa łabędzi z parku zabitych i zjedzonych przez bezdomnych Polaków. W końcu okazało się, że to nie byli Polacy, lecz Rumuni, ale który Anglik jednych od drugich odróżni?