Żarłak napisał(a): Gdyby ludzie byli bardziej kumaci i zaangażowani to można by wprowadzać zasady agorystyczne, ale tak się nie stanie, bo przywiązanie do iluzji i nabyta bierność są zbyt dużą barierą dla inicjatyw. To się zmienia, powoli, ale czy ja dożyję normalności? Za dużo komuszej mentalności wokoło.
Ale kto ma tę komuszą mentalność? Ja bym raczej powiedział, że widać oburzenie większości (jeśli nie całego) społeczeństwa. Nikt o zdrowych zmysłach nie popiera gnojącego urzędu. Na przykładzie tej sytuacji widać właśnie, że u większości ludzi jest prawidłowe poczucie sprawiedliwości.
Żarłak napisał(a): Czasami lepiej sobie odpuścić te parę groszy, bo po krótkiej kalkulacji może uda się na czymś zaoszczędzić, niż tracić czas na zarabianie kasy, której się nie wyda z braku czasu albo zdrowia. Naturalnie, ma to sens od pewnego poziomu życia i zapewnionych potrzeb. Z drugiej strony, gdyby wszyscy żyli jak mnisi to światowa ekonomia by siadła ; )
Oczywiście, że tak, ale ja nie zachęcam nikogo do mniszego życia. Można dążyć do umiarkowanego dobrobytu i nie zajebać się w pracy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać